Zaterdag 1 maart, stelde KR Valgaeren en uitgeverij Houtekiet (VBK België) Kevin’s nieuwste Gothic novel Salve Mater voor. Salve Mater verscheen reeds op 5 februari en het regent nu al vijf sterren recensies op social media en de bekende kanalen zoals Goodreads en Hebban. Wij van boeken-cast, waren ook helemaal ondersteboven van het boek en bovendien ook aanwezig op de boekpresentatie.
Na een inleiding en een warm welkom van Veerle Bobelyn (directeur VBK België) kwam er een geanimeerd interview van KR Valgaeren door John Vervoort. John Vervoort is bij literatuurliefhebbers bekend om zijn recensies in onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad en is ook af en toe als gast te horen op de radio.
Het eerste deel van het interview ging voornamelijk over de liefde van de auteur voor het Gothic genre en hoe het allemaal begon. Er werd al snel verwezen naar Bram Stoker’s Dracula en vampierfilms uit de jaren ‘90 (zoals oa An interview with a vampire). Gothic is een genre waar niet veel auteurs zich aan durven wagen, maar Kevin is door zijn jarenlange passie een ware specialist geworden. De groten binnen dit genre eert hij in zijn eigen werk door naar hen te verwijzen in zijn werken. Zo zijn in Salve Mater enkele personages genoemd naar enkele gothic grootmeesters.
De instelling ‘Salve Mater’ waar het boek naar genoemd is en waar ook alles zich afspeelt is een bestaande locatie nabij Leuven. Bovendien heeft de auteur er enkele jaren samen met zijn vrouw gewoond. Het is een voormalige psychiatrische instelling voor vrouwen die een herbestemming vond. Een makelaar bouwde delen van het complex om tot luxe appartementen, terwijl andere delen er nog steeds bijlagen zoals vroeger. Tijdens enkele omzwervingen op het grote domein kwam Kevin in enkele nog niet verbouwde paviljoenen waar alles nog stond zoals voorheen: oude operatietafels, archiefkasten waar nog dossiers inzaten, … en al snel groeide het zaadje voor zijn nieuwste boek Salve Mater. Op de boekvoorstelling waren enkele voormalige buren van de auteur aanwezig, die er nu nog steeds wonen en alles alleen maar konden bevestigen.
In het boek worden ook ingrepen zoals lobotomie omschreven. Deze techniek werd tot het midden van de 20ste eeuw toegepast om psychiatrische patiënten te behandelen en is nu omstreden. Valgaeren heeft dan ook een uitgebreide research gedaan om alles zo nauwkeurig mogelijk te kunnen omschrijven.
Naast interessante weetjes over het boek stelde John Vervoort ook enkele vragen over het familieleven van de auteur. Gedurende het schrijfproces staat de partner van een auteur vaak alleen voor het huishouden. Vervoort wees dan ook naar het dankwoord van Salve Mater waar op het einde ‘Daddy’s home’ staat. Waarmee de auteur aangeeft dat hij nu terug wat meer tijd zal hebben voor zijn gezin.
Het was een ontzettend interessante namiddag, waarbij je de auteur wat beter kon leren kennen alsook zijn nieuwste werk.
Silke
Boekencast