In 2021 was ik aangenaam verrast door het debuut van Tirza Kingma Het kan niet altijd zomer zijn. Toen de auteur mij enkele weken geleden contacteerde met de vraag of ik wou deelnemen aan de blogtour voor haar nieuw boek kon ik zeker geen neen zeggen. Ik had onmiddellijk toegezegd, nog vooraleer ik wist waarover het zou gaan. Verrast was ik dan ook wanneer het boek uiteindelijk op mijn deurmat belandde en ik vernam dat het verhaal over China zou gaan! Met een reis naar dit immense rijk in het vooruitzicht leek mij Liefs uit China ideale lectuur.
Tirza en Yke hebben het allemaal voor elkaar: een goede job en een leuk gezinnetje met twee prachtige dochters. Toch lijkt er iets te ontbreken en beslissen ze een kindje te adopteren. Na heel wat opzoekwerk kiezen ze China als adoptieland en beginnen ze aan de lange procedure waarbij ze zich kandidaat stellen als adoptie ouders.
Na een lang proces wordt hen in 2009 eindelijk een baby toegewezen, de kleine Wen. Samen met hun twee dochters Nynke Mirte en Marrit reizen ze af naar China om hem op te pikken. Wen heeft schisis en bijzondere zorg nodig, eenmaal in Nederland krijgt hij hiervoor de gepaste zorg, wat in China niet mogelijk leek.
Wen groeit op tot een levendige tiener die houdt van turnlessen. Hij traint hard en doet zelfs mee aan nationale kampioenschappen. Hij lijkt gelukkig maar is toch wel benieuwd naar zijn Chinese afkomst. Samen met zijn familie keert hij terug naar China, een rootsreis waarbij men de finder-family, zijn pleeggezin en kindertehuis zal bezoeken.
Liefs uit China is een openhartig verhaal over Tirza’s familie. De auteur geeft zonder schroom inkijk in haar leven en vertelt het volledige adoptieproces van haar zoontje Wen. De procedure omvatte niet alleen heel wat administratieve rompslomp, het was bovendien ook een emotionele rollercoaster voor het ganse gezin. Hierbij vergeet ze niet om ook Wens kant van het verhaal te vertellen. Hij komt in een gans andere omgeving terecht, met andere gebruiken, taal, … en moet zich integreren. Bovendien heeft hij heel wat vragen: over zijn afkomst, zijn Chinese achtergrond, wie zijn ouders waren en waarom ze hem hebben afgestaan ter adoptie.
Tirza heeft Liefs uit China zo volledig mogelijk proberen te maken door zich ook te verdiepen in andere onderwerpen zoals het Chinese eenkindpolitiek, schisis, reizen door China, Chinese gebruiken… . De anekdotes over hun reizen naar China vond ik ontzettend boeiend, leerrijk en soms ook grappig. Hoewel ik al veel wist heb ik toch hier weer heel wat bijgeleerd.
De auteur hanteert een eenvoudige, luchtige stijl. Ze verbloemt niets en is uiterst eerlijk. De Friese woorden en uitdrukkingen doorheen het verhaal vond ik leuk, alleen wist ik als Vlaamse niet goed hoe ze uitgesproken moeten worden.
Liefs uit China werd geschreven vanuit het hart, waardoor elke lezer emotioneel geraakt zal worden. Het is een interessant en leerrijk document voor ouders die de wens hebben een kindje te adopteren, of die al eentje hebben geadopteerd. Sinds 2009 zijn de wetten rond adoptie en de procedure veranderd, maar de gevoelens en emoties die erbij loskomen niet. Lezers die zelf ooit geadopteerd werden, zullen dit ook een heerlijk verhaal vol erkenning vinden.
Kortom met Liefs uit China heeft Tirza Kingma een krachtig en waardevol document geschreven, voor een breder publiek. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen en werd bij bepaalde passage zelfs emotioneel. Wat een mooi verhaal! 5 sterren!
Silke
Boekencast
Genre: non-fictie, waargebeurd
Uitgever: Paris Books
ISBN: 9789493280946
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s : 353
Uitgave: mei 2023
Met dank aan Tirza Kingma en Uitgeverij Paris Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.