‘Mama huilt harder’ – Leslie Keijzer

no title has been provided for this book
Genre:

ISBN: 9789021046129

Leslie Keijzer kennen velen waarschijnlijk van de series: Echte Gooische meisjes of Echte Gooische moeders, die te vinden zijn op het streaming platform Videoland. Samen met haar rots in de branding en man Govinda (ook wel Goof) en twee prachtige zoontjes Moises (afgekort Moos) en Manuel (afgekort Maan) woont zij in Amstelveen.

In haar boek Mama huilt harder schrijft ze over de zware postnatale depressies die ze na het krijgen van beide kinderen kreeg. Dat Leslie geen makkelijke jeugd heeft gehad na de scheiding van haar ouders blijkt wel. Door onder andere deze scheiding en het moeilijke contact met haar moeder ontstaan er bij Leslie allerlei angsten. Zo is ze bang voor liften, vliegen en later ook om dood te gaan.

Ondanks het feit dat Leslie er via verschillende therapieën en bezoekjes aan de huisarts alles aan probeert te doen om zich beter te voelen, herkent niemand haar symptomen. Leslie is nog maar een schim van zichzelf en heeft dagelijks meerdere paniekaanvallen. Voor haar kinderen zorgt ze dan ook op automatische piloot. Totdat ze na een lange weg, eindelijk aan de antidepressiva mag. Een laatste redmiddel zoals Leslie zelf zegt. Dit pilletje doet wonderen en langzaam klaart de donkere wolk in Leslie haar hoofd weer op.

Ondanks dat ik zelf recent bevallen ben van een tweede kindje, herken ik gelukkig deze symptomen niet en zitten we op een roze wolk. Maar ik ben me er wel degelijk van bewust dat een postnatale depressie niet iets is wat tussen je oren zit. Er heerst dan ook een enorm taboe op, wat niet nodig is.
1 op de 10 moeders kampt met deze klachten. Dat is toch abnormaal veel! Het is dan ook belangrijk om deze vrouwen en hun klachten serieus te nemen en zich gehoord te laten voelen. Want niet kunnen genieten van je pasgeboren kindje is toch vreselijk.

Leslie vertelt open en eerlijk haar verhaal. Ze windt er dan ook geen doekjes om en schrijft waar het op staat. Dat ze geen schrijfster is, merk je wel, haar verhaal springt van de hak op de tak. Niet storend en al snel raak je eraan gewend. Binnen no time was het boek dan ook uit.
Nog even over de cover. Door de indringende blik van Leslie wordt je aandacht gelijk naar het boek toegetrokken. Leuk detail: Haar pasgeboren nichtje Doris stond ook model voor deze cover 🙂

Mama huilt harder is een eerlijk en open boek, letterlijk en figuurlijk. Leslie wil dan ook iedereen, man of vrouw, bewust maken van de symptomen die horen bij een postpartum depressie. Help en steun elkaar om de zwarte wolk weer in een roze wolk te veranderen. Mama huilt harder krijgt van mij de volle vijf sterren!

Kim
Boekencast

Genre: non-fictie
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021046129
Uitvoering: paperback
Bladzijden: 271
Uitgave: mei 2024

Met dank aan Uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review