‘Slot erop’ – Lisanne Stam

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

ISBN: 9789464821413

Jaren geleden dacht Giel dat hij zijn grote liefde had gevonden. Hij was jong en stapelverliefd, maar dat bleek een doodlopende weg te zijn.
Francien is al jaren getrouwd met haar jeugdliefde Jay, maar ook zij begint te twijfelen aan de liefde.
Giel en Francien kennen elkaar al van jongs af aan, tenminste… dat denken ze. Zij ziet hem als een rokkenjager, hij ziet haar als eeuwige dromer. Naarmate ze meer met elkaar omgaan, realiseren ze zich dat ze elkaar niet zo goed kenden als ze dachten.

Slot erop is een amusant en meeslepend verhaal over Francien en Giel. Door de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl van Lisanne Stam vlieg je door de pagina’s heen. De hilarische woordspelingen die voor luchtigheid zorgen en de (herkenbare) dagelijkse situaties die personages meemaken brengen de karakters tot leven. De personages zijn goed uitgedacht, met een mix van eigenschappen die hun gedrag en keuzes geloofwaardig maken. Vooral Franciens moeder is treffend neergezet met een, naar mijn mening, bijzonder eigenaardig en onaantrekkelijk karakter. Dit komt goed tot uiting door haar houding en de dialogen.

Hoewel dit deel los te lezen is, is het zeker aan te raden om eerst Strik erom te lezen om een beter inzicht te krijgen in de personages en situaties. Het is leuk dat ook oude bekenden Mirre en Sylvester in dit deel weer voorbij komen. Toch duurde het bij mij wel even om in het verhaal te komen en om mij de personages en hun onderlinge banden uit het vorige deel te herinneren.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het ik-perspectief van Giel en Francien, wat extra diepte geeft aan hun gedachten en belevenissen. Elk hoofdstuk is duidelijk gemarkeerd door de desbetreffende naam, zodat duidelijk is vanuit welk personage er verteld wordt. Het is erg vermakelijk om te lezen wat er in iemand omgaat.
Soms is het moeilijk om hoogte te krijgen hoe een personage zich echt voelt, vooral bij emotioneel beladen scènes zoals – in het begin – het bezoek aan de crèche en wat betreft de kinderwens. Dit gebrek aan diepgang in de emoties maakt het enigszins lastig om je volledig in te leven in de personages.

De thema’s vriendschap en liefde spelen een belangrijke rol in dit boek. Bovendien laat de schrijfster zien hoe eigen keuzes en levenslessen van Giel en Francien de werkelijkheid weerspiegelen. Lisanne Stam gaat moeilijke thema’s niet uit de weg, maar presenteert ze met een luchtige ondertoon.

Al met al is dit tweede deel een amusant verhaal met veel humor en liefdevolle momenten, hoewel ik Slot erop minder sterk vind dan Strik erom. Dit komt, denk ik, vooral doordat de opbouw van beide verhalen anders is. Het eerste deel was vooral luchtig, bij het tweede deel is de boodschap achter het verhaal toch echt wat serieuzer. Wel is bij dit deel gekozen voor een titel die passend is bij het verhaal én past bij het eerste deel. Ik geef het boek 3,5 sterren.

Sonja
Boekencast

Genre: feelgood
Uitgever: April Books
ISBN: 9789464821413
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 300
Uitgave: juni 2024

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Uitgeverij April Books in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review