‘De Syrische keuken van Imad’ – Imad Alarnab

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789461433190

Imad Alarnab heeft zijn eigen Syrisch restaurant in Londen, maar om dit te bereiken heeft hij een lange weg afgelegd. De liefde voor het koken heeft hij geërfd van zijn moeder, van wie hij ook alles heeft geleerd.
Hij was voorbestemd om de familiezaak in de textielhandel over te nemen. Maar toen de winkel van zijn vader plaats moest maken voor een nieuwe autobaan, besloot Imad een restaurant met take away te openen in zijn geliefde thuisstad Damascus. Het werd een groot succes en al snel kon hij twee extra restaurants en enkele juice bars te openen. Maar dan brak in 2012 de oorlog uit in Syrië en in 2015 kon Imad niet anders dan vluchten. Via Libanon en over Turkije bereikte hij na een lange tocht Calais waar hij twee maanden verbleef. Hier deed hij wat hij het beste kan: koken. Hij maakte er het eten klaar voor de meer dan 400 vluchtelingen, met de weinige middelen die er beschikbaar waren.
Eenmaal in Londen overleefde hij de eerste jaren door als taxichauffeur te werken, maar hij kon zich opwerken en zijn eerste pop-up restaurant openen. Deze werd al snel een succes waarna hij eindelijk zijn eigen restaurant kon openen. Deze werd snel razend populair. In De Syrische keuken van Imad bundelt hij 90 heerlijk recepten uit zijn restaurant ‘Imad’s Syrian Kitchen’.

Jullie zullen wel denken, waarom deze lange inleiding voor een kookboek. Dit is omdat het veel meer omvat dan de negentig recepten. Imad brengt in De Syrische keuken van Imand ook zijn levensverhaal, hij zal vertellen over zijn leven in Damascus, het uitbreken van de oorlog, zijn vlucht uit Syrië, zijn nieuwe start in Londen en bovenal het verhaal van zijn moeder. Het is een intrigerend verhaal van een man die steeds de moed erin houdt. Even was ik zelf vergeten dat ik ook nog enkele van zijn recepten moest uitproberen.

De recepten zijn opgedeeld in verschillende delen, waarbij in de eerste twee delen de verschillende smaakmakers, zoals bijvoorbeeld kruidenmengelingen en basisrecepten voor bulgur, rijst, chilisaus, tahinsaus, … aanbod komen. Hierna houdt de auteur de klassieke indeling aan van voorgerechten zoals verschillende soorten mezze’s, hoofdgerechten en desserts. Op het einde is er nog een kort hoofdstuk over drankjes die de bereidingswijzen van de Syrische koffie en thee uiteen doet.

In het hoofdstuk ‘voorgerechten en mezze’s’ zal Imad verschillende manieren uitleggen om hummus te maken en hummustoppings. Ik werd onmiddellijk geïnspireerd door de toppings die van een saaie hummus iets heel apart en hips maken. De hoofdgerechten bestaan voornamelijk uit gerechten met kip, lam, aubergine, rijst en bulgur. Alle gerechten hier worden klaargemaakt met heerlijke kruidenmengelingen. Zodra ik iets klaargemaakt had uit het boek rook het overheerlijk in het ganse huis. In het deeltje desserts worden hoofdzakelijk recepten weergegeven om baklava en varianten hierop te maken.

Door het hele boek, kan je merken dat Imad een doorgewinterde en perfectionistische kok is. De ingrediënten worden op een correcte manier weergegeven, de stappen om het klaar te maken worden op een duidelijke manier beschreven en de auteur zal bovendien ook uitleg geven waar je specifieke Midden-Oosterse ingrediënten kan vinden.
Bij elk recept staan foto’s die realistisch zijn en niet al te veel gephotoshopt zoals zo vaak bij foodfotografie het geval is. Denk maar aan de reclamefoto’s van McDonalds, de hamburger die je geserveerd krijgt ziet er nooit zo goed uit als op de foto. Ze geven een duidelijk beeld van hoe het resultaat van al het kokkerellen er moet uitzien.

Ook handig is dat er telkens bij staat voor hoeveel personen het is.

Imad is een gepassioneerde kok, en zijn recepten heeft hij met veel liefde neergepend. Hij weet bovendien zijn passie en enthousiasme over te brengen op zijn lezers. Het is dan ook een plezier om recepten uit dit boek klaar te maken. Door de vele kruidenmengelingen die telkens gebruikt worden, zijn de gerechten tevens een streling voor de tong. Bij elk gerecht wordt ook vermeld voor hoeveel personen het recept is, dit is best wel handig, want in Syrië maken ze veel hummus in één keer en dit kan voor ons wel wat veel zijn. Ik zelf heb dan ook bij sommige recepten de hoeveelheid gehalveerd.

En last but not least, nog een woordje over de cover. Deze straalt de sfeer van het Midden-Oosten uit door de blauwe mozaïeken die erop prijken. Bovendien heeft de uitgever hier hard zijn best gedaan om het op echte mozaïeken te laten lijken door er reliëf in te brengen.

Voor deze recensie maakte ik onder andere de hummus, de drie hummustoppings, kebab hindi, kabsa met kip en manzilat betinjan.

De Syrische keuken van Imad krijgt een ereplaatsje in mijn keuken, dit is een van die kookboeken om te koesteren, te ontdekken en herontdekken.
Dit boek krijgt van mij een verdiende 5 sterren! En wanneer ik in Londen ben zal ik zeker een tafeltje reserveren in Imad’s restaurant.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461433190
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 255
Uitgave: juni 2024

Met dank aan Uitgeverij Good Cook voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review