‘De bibliotheek vol herinneringen’ – Kate Storey

no title has been provided for this book
Author:
Genre:

ISBN: 9789021049014

Wie graag leest heeft altijd wel een favoriet boek en een kast vol boeken. Wat is er nu leuker dan voor een ander een boek uit te zoeken en er een persoonlijke boodschap in te schrijven? Eenvoudig is dat niet, maar met de juiste personen om je heen die je om hulp kan vragen zal het zeker lukken.

In De bibliotheek vol herinneringen van Kate Storey wordt de liefde voor boeken met de paplepel ingegoten bij Ella. Van jongs af aan las haar moeder Sally voor, maar op haar eenentwintigste vertrok Ella met ruzie naar Australië. Na precies eenentwintig jaar komt zij terug naar Londen om voor Sally te zorgen die gevallen is. Er is veel mis tussen moeder en dochter. “Medelijden en schuldgevoel vochten tegen de decennia oude wrok.” Door de gedeelde liefde voor boeken wordt een begin gemaakt om hun verstandhouding te herstellen. Ze leren elkaar opnieuw kennen en Ella ontdekt een heel andere kant van Sally die door iedereen in haar omgeving gerespecteerd en geliefd wordt. Boeken hebben een heel speciale betekenis voor haar. Ella komt erachter dat haar moeder nooit gestopt is met boeken kopen op haar verjaardag en het erin schrijven van toepasselijke berichten.

Het verhaal is in de derde persoon geschreven en speelt grotendeels in het heden. Af en toe zijn er korte terugblikken naar het leven van Sally die de onvoorwaardelijke moederliefde en acceptatie tonen. Storey zorgt met deze schrijfwijze voor een uniek inkijkje in het leven van de hoofdpersonages. Herkenbaar is de miscommunicatie en koppigheid van de protagonisten. Afhankelijk van een ander zijn is niet makkelijk, zeker niet als er gevoelens een rol spelen. Zowel Sally als Elly evolueren volop, waarbij de steun van vrienden onmisbaar is. Elly gaat beseffen dat oordelen, zonder de mens achter het verhaal te kennen niet goed is. Een probleem op het werk oplossen is zo gedaan, maar privé is dit lastiger voor haar. Het bespreken van gelezen boeken met haar moeder helpt haar de juiste keuze voor de toekomst te maken.

Het boek heb ik tijdens een hittegolf in een dag achter elkaar uitgelezen. Het is genieten met de besproken boeken in het verhaal, waarvan ik tot de ontdekking kwam dat ik er een aantal gelezen had. Onder moeders vleugels is wel een van de bekendste, een boek dat in de familie van Sally van moeder op dochter overgaat.

Het boek vol herinneringen is een ontroerend boek dat laat zien hoe een moeder- dochterband verstoord kan worden door een misverstand. Het herstel van deze verstandhouding wordt bevorderd door het praten over gelezen boeken. De betekenis van het verhaal en de onderliggende boodschap geven Ella inzicht in hoe zij zich gedragen heeft en de vooroordelen die zij koesterde. “Deze reis was een oefening in nederigheid, en nederigheid was nog steeds niet haar favoriete emotie.” Storey zet je aan tot nadenken over de dingen die in je eigen leven plaats hebben gevonden. Niemand is onmisbaar, alhoewel je dat zelf wel geneigd bent te denken. Een leuk detail is, dat Storey achterin het boek een lijst heeft opgenomen van alle gekoesterde en besproken boeken in het verhaal. Het einde van het verhaal past goed bij de
emotionele lading die dit pareltje meegeeft.

De bibliotheek vol herinneringen is een aandoenlijke feelgood, waarbij nog net geen traantje weggepinkt wordt en het staat vol belangrijke levenslessen. Het krijgt 4 liefdevolle boeksterren.

Joke
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021049014
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 269
Uitgave: Juli 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff in ruilvoor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review