‘Gelukkige dagen’ – Renée van Marissing

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789021477800

Renée van Marissing (1979) studeerde af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hierna schreef ze verschillende muziektheatervoorstellingen en hoorspelen. Waaronder Over de liefde naar de gelijknamige roman van Doeschka Meijsing. Haar debuutroman Het waaien van mijn oma verscheen in 2009. Naast schrijfster is Van Marissing docent aan de Schrijversvakschool. Gelukkige dagen is haar nieuwste roman.

De zesenveertigjarige bioloog Sil heeft de ziekte van Alzheimer. Hierdoor moest ze gedwongen stoppen met haar werk. Nu slijt ze haar dagen met herinneringen ophalen aan de vriendengroep van vroeger, waarmee ze toneelvoorstellingen maakte. Haar geliefde vrouw Lina probeert met de hulp van goede vrienden, zo goed en zo kwaad als het gaat voor Sil te zorgen. Maar dit wordt door de Alzheimer van Sil steeds lastiger. Sil raakt steeds verder en verder de draad van het leven kwijt.

Gelukkige dagen was het Hebban boek van december en werd volop aangeprezen. Ook mijn aandacht werd hierdoor getrokken.

De cover van het boek is vrij eenvoudig. De zwarte cover met daarop de paars/roze gekleurde bollen waarin de titel van het boek verwerkt is, laat je even nadenken. Je moet jezelf focussen om de titel goed te lezen. Focussen, iets wat iemand met dementie maar moeilijk kan…

Van Marissing vertelt het verhaal van Sil door de ogen van vier verschillende hoofdpersonen. Sil zelf, haar vrouw Lina en hun twee dierbare vrienden Barbara en Pier. Het verhaal doorloopt de verschillende seizoenen en bestrijkt ongeveer twee jaar. In die twee jaar zie je de jonge Sil aftakelen en dat is ingrijpend om te volgen.

Het thema jongdementie is dan ook een pittige. Geen ziektebeeld waar je graag over leest of schrijft, maar wel een die alle aandacht verdient. Dat dementie alleen bij ouderen voorkomt is allang niet meer het geval en steeds vaker overvalt het ook de jongere generatie. Gelukkige dagen is dan ook een boek dat je met je neus op de feiten drukt!

Helaas vond ik de schrijfstijl van Van Marissingen wat kinderlijk en warrig. Past misschien helemaal bij het thema van het boek, maar niet bij mij. In Gelukkige dagen zitten geen moeilijke teksten of uitgebreide en lange passages, maar korte hoofdstukken met simpel taalgebruik en veel witregel. Dit maakt het wel dat het boek vlot leest. Uiteindelijk ben je toch ook benieuwd hoe het Sil en Lina vergaat. Na het lezen van dit boek blijft de vraag hangen: ‘wat zou je zelf doen als je midden in het leven staat en te horen krijgt dat je lijdt aan dementie?’ Het zet je als lezer aan tot nadenken.

Ondanks dat Gelukkige dagen niet helemaal mijn ding was, is het een boek met een onderwerp dat zeker alle aandacht verdient. Ondanks dat mijn aandacht af en toe een beetje afgeleid was krijgt het boek toch 3.5 ster van mij.

Kim
Boekencast

Genre: literaire roman
Uitgever: Querido
ISBN:9789021477800
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: november 2023

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review