‘Hoe?’ – Hartog & Hartog

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789463375665

Kinderen zitten altijd vol nieuwsgierige vragen die op de meest onverwachte momenten uit hun mond rollen. Sta jij ook wel eens met je mond vol tanden en heb je geen idee hoe het antwoord op de gestelde vraag moet luiden? Met Hoe? van Hartog & Hartog kun je volop genieten van de meest uiteenlopende vragen die een kind kan stellen. Geniet, lees, leer en verwonder je.

Aby Hartog is naast kinderboekenschrijver, tekenaar, taalspeler, boekverkoper en uitgever, ook nog vertaler. Sander Hartog vertelt graag verhalen vol fantasie. Dit kwam in zijn werk als docent, journalist en redacteur goed van pas.

Met Hoe? van de broers Hartog & Hartog kun je je alvast een beetje voorbereiden op vreemde en boeiende vragen. Een veertigtal vragen zijn verdeeld over acht thema’s; Eten, Lichaam, Alledaagse vaardigheden, Maatschappij, Psychologie, Sociaal, Techniek en Overig. Het boek is per rubriek op kleur ingedeeld. Deze thema’s worden aan de hand van een grappig vraag- en antwoordspel toegelicht. Bij sommige vragen staat er een zogenaamd ‘weetje’ vermeld, zoals wit brood dat als luxeproduct gezien werd aan het eind van de negentiende eeuw. Of een lekker recept voor het bakken van oliebollen, waarbij een toelichting gegeven wordt op het ontstaan van deze gefrituurde bol.
Op een speelse, geestige manier brengen de auteurs leerzame onderwerpen ter sprake. Ze filteren zin en onzin over vermeende waarheden uit en proberen met een grapje de aandacht te trekken en jou na te laten denken over wat er staat. De kleurrijke, grappige illustraties op de pagina’s ontlokken menigmaal een glimlach aan mij. Op de opvallende, vrolijke cover met een olifant op een step, staan 3 vragen als voorproefje. Alleen zijn de antwoorden van twee vragen terug te vinden in het boek. Naar het antwoord op Hoe schrijf je Hoe? kun je lang zoeken, dat wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Tijdens de uitleg over de vragen moest ik regelmatig schateren door de gebruikte humor en ik zie de dingen voor me. Op een guitige manier zijn ‘wist je datjes’ over hagelslag, in Vlaanderen ‘muizenstrontjes’ genoemd, in de tekst verwerkt. Of wat te denken van het zelf maken van een waterraket die de lucht ingeschoten kan worden.

Hartog & Hartog hebben een speelse schrijfstijl die goed aansluit bij jonge lezers. De verbeelding van kinderen, maar ook volwassenen wordt nog eens extra geprikkeld bij het zien van de vrolijke, bonte en grappige illustraties.

Hartog & Hartog zijn grootmeester in het verzinnen van persoonlijke en fantasierijke non-fictie voor kinderen. Eerder verschenen van hun gezamenlijke hand: Mag je zeggen wat je vindt, Hoe kom je erop en Wie heeft wat bedacht. Hoe? verscheen afgelopen juni 2024 en Sandra Kok, vormgeefster en illustrator heeft het boek opgeleukt met haar illustraties. De auteurs weten op humoristische wijze informatie te geven over de meest uiteenlopende onderwerpen die naast nieuwsgierigheid, vrolijkheid en verwondering oproepen. Ik vond het een leuk boek om te bekijken en herkenning kwam bij de vraag; Hoe lang is een Chinees. Dit is een grapje uit de oude doos en een vraag die in mijn jeugd al gesteld werd.

Hoe? is een feestje om samen met je kind of kleinkind te bekijken of kinderen zelf te laten lezen. Het biedt volop uitdaging om verder op een bepaald onderwerp in te gaan. Het krijgt 4 jolige sterren en is geschikt voor kinderen tot 12 jaar, maar een oudere lezer vermaakt zich er prima mee!

Joke
Boekencast

Genre: Kind & Jeugd
Uitgever: Pelckmans
ISBN: 9789463375665
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 95
Uitgave: juni 2024

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Pelckmans in ruil voor deze eerlijke recensie.

 

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review