‘Lex’ – Gert-Jan van den Bemd

no title has been provided for this book

ISBN: 9789022341322

Gert-Jan van den Bemd (1964) is een veelzijdige Brabander. Hij is naast schrijver ook kunstenaar en wetenschapsjournalist. Naast prijswinnende korte verhalen is Lex al zijn vierde roman die hij bij uitgeverij Manteau uitbrengt. Hij is ‘trouwe’ volger van www.boeken-cast.nl en daarom was ik gelukkig dat er een recensie-exemplaar werd bezorgd zodat we ook zijn al in juni verschenen psychologische thriller eerlijk zouden kunnen beoordelen.

In zijn boek Lex geeft hij, via zijn hoofdpersonage, zijn mening over boekverkopen en recensenten: “Het valt niet mee om aandacht te krijgen in de media. Zonder media-aandacht kopen boekhandelaren het niet in. En als mensen het niet in de winkel zien liggen, wordt het ook niet verkocht”.

“Dus deelde hij foto’s van signeersessies waarbij, bij gebrek aan belangstellenden, een boekverkoopster zich voordeed als klant. Hij plaatste quotes uit vier- of vijfsterrenrecensies van bloggers die élk boek dat hun gratis werd aangeboden een dergelijke beoordeling gaven”.

Gert-Jan van den Bemd uit Breda weet hoe hij deze recensent moet uitdagen…
En daar bleef het niet bij. Het stadslogo van Breda lijkt veel te veel op dat van Amsterdam. Het prijkt ook nog eens veel te dominant op de omslag van het boek. De dag waarop de recensent het boek oppakte om het te gaan lezen, verloor zijn favoriete voetbalclub Ajax van promovendus NAC Breda. Scherper en kritischer kun je deze recensent (lees: criticaster) niet krijgen. Dus geen vier of vijf sterren, en louter quotes die je niet zou willen delen.
Met frisse vooroordelen begon ik te lezen.

Waar gaat Lex eigenlijk over?
Het verhaal gaat over twee stellen die ogenschijnlijk een separaat leven leiden. Lex heeft zijn baan opgezegd om zich volledig te richten op het schrijversvak en zijn partner Karla is kostwinner en heeft veel volgers op social media omdat zij een blog bijhoudt over haar hardlooprondjes. Wander heeft een eigen bedrijf onder een wereldwijde supervisie en is getrouwd met Laurentien. Wander heeft alle kenmerken van een ingekakte man.

Lex heeft last van een writers’ block en zoekt naar excuses om zijn gebrek aan inspiratie te camoufleren. Wanneer Karla tijdens haar hardlopen tot tweemaal toe een man in een auto een parkeerticket ziet pakken uit een automaat, om vervolgens direct door te rijden in plaats van te parkeren, deelt ze dit met Lex. Lex heeft hiermee de zo noodzakelijke basis voor zijn nieuwe boek in handen, maar neemt hier geen genoegen mee. Hij wil ook het waarom weten en gaat op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien.

Ruim driehonderd pagina’s en 39 hoofdstukken later, sla ik het boek dicht. En?! Vraagt mijn vrouw. ‘Prachtig’, reageer ik. Ik heb het een kans gegeven om het volledig te kunnen afbranden, maar het is een uitstekend boek.

Ik ken Breda en Teteringen een beetje, omdat onze vrienden er wonen. De sfeer van Breda hangt over het verhaal, zonder dat het een toeristische promotietour wordt. Wanneer je er de weg goed kent, zal het ongetwijfeld een feest der herkenning zijn, en zal menig hardloper een poging wagen om het record van Karla op haar ‘rondje tomaat’ te breken.

De personages vertonen gedrag dat geloofwaardig is omdat het bij hun karaktereigenschappen past. Ze zijn wel bijna allemaal onsympathiek, weinig empathisch en leven het self-centered leven dat zo past bij deze tijd. Hierdoor ontbreekt het warme medeleven, waardoor er enige afstand ontstaat tussen de lezer en de meeste personages.

Dialogen zijn perfect passend en ondersteunend aan de gebeurtenissen die vanuit het auctoriaal perspectief (de alwetende verteller) worden beschreven. Het boek bezit een vorm van interne spanning. Als lezer ervaar je een mentale onrust als reactie op de onderhuidse stressvolle situaties die in het verhaal opduiken.

Graag was ik kritischer geweest. Het zou oneerlijk zijn.

Na het lezen van de resultaten van een onderzoek naar de boekverkopen en de opbrengsten daarvan voor auteur, uitgeverij en boekhandelaar, moet ik erkennen dat auteurs veel meer verdienen dan ze krijgen. Gert-Jan is trouw aan zijn uitgever, de uitgever aan hem. Het resultaat is dat de eerste druk van Lex in juni is verschenen, de tweede druk in juli en de derde druk in augustus.

Zo is Lex uiteindelijk toch een succesvol auteur. Dankzij Gert-Jan.

“Voor elke like die hij ontving werd hij geacht te liken wat zijn volgers plaatsten, of het nou foto’s waren van een aangebrande appeltaart of een bericht over een zieke poes.”

We houden jouw likes in de gaten, Gert-Jan. Stel ons niet teleur.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Lex ervaar je dat Gert-Jan van den Bemd een auteur is die een psychologisch sterke thriller schrijft die schurende gebeurtenissen hand in hand laat gaan met ongemakkelijk matchende personages. Het toont raakvlakken met een film noir door een rol voor vervreemding, somberheid, teleurstelling, ontgoocheling en melancholie. Ook de zo kenmerkende antiheld en de femme fatale geven acte de présence in deze goed gestileerde thriller.

Persoonlijke songtekst:
‘I got my ticket to heaven
And everlasting life
I got a ride all the way to paradise
I got my ticket to heaven
And everlasting life
All the way to paradise’
(Dire Straits – ‘Ticket to heaven’)

Peter
Boekencast

Genre: psychologische thriller
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 9789022341322
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: juni 2024

Hartelijke dank aan New Book Collective voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review