‘De som der delen’ – Eveline Meijnen

no title has been provided for this book
Publisher:

ISBN: 9789047210214

Eveline Heijnen is docent wiskunde en woont in Schiedam. In haar vrije tijd houdt ze van (veel) lezen en schrijven. Dit zijn haar rustmomenten in haar verder zo gehaaste leven. Ze is gekend door haar “De juffen van de Klimop-serie”: Ik vrouw van jou, Ik lust jou rauw en Ik vink jou leuk.
Verder schreef ze ook een kerstverhaal: Vlak onder de maretak.
Ik las haar meest recente boek De som der delen. Haar inspiratie voor dit verhaal was een concert van Muse dat ze bijwoonde. In haar dankwoord legt ze uit op welke manier dit leidde tot deze roman.

Waarover gaat De som der delen?

Maik en Elif hebben een relatie, maar Maik is heel jaloers en bezitterig en geeft Elif geen ruimte om zichzelf te zijn. Hij controleert haar voortdurend. Ze heeft nauwelijks contact met vrienden en familie door hem en hobby’s heeft ze ook niet. Ze voelt zich opgesloten en is voortdurend op haar hoede. Dan komt Sander bij haar in het marketingbedrijf werken. Hij is alles wat Elif niet zoekt in een man. Lang (onverzorgd) haar, een universitair diploma (waardoor zij zich dom gaat voelen), T-shirts met een bandnaam op en een enorme liefde voor koffie (totaal niet lekker, Elif drinkt thee). Voor Elif voelt het dus veilig om met Sander naar een concert te gaan, hij is toch geen relatiemateriaal. Maar wat is dat, relatiemateriaal? Wat maakt een man mooi? Wanneer is er sprake van een relatie? Dat lees je in De som der delen.

De cover toont 2 verstrengelde handen. Het woord “som” in de titel is donkerroze en springt er wat uit. De achtergrond kleurt in zachtroze, net als de naam van de auteur. De titel spreidt zich uit over de gehele cover. Op het einde van het verhaal begrijp je de keuze voor De som der delen, ik vind het prachtig gekozen!

De som der delen begint met een proloog. Daarna vertelt de auteur in 34, afwisselend korte en langere hoofdstukken, het verhaal van Elif. Dit doet ze vanuit het ik-perspectief en op een heel verhalende, beeldende, vlotte en humoristische manier. Het is alsof je deelgenoot bent van de zoektocht van Elif. Je staat samen op de concertweide naar Muse te kijken, je voelt haar benauwdheid en ongemak, haar opluchting, vreugde en verdriet. Elif heeft een heerlijke persoonlijkheid. Ondanks haar onzekerheid is ze eerlijk, ad rem, humoristisch en “Lief”. Door haar manier van vertellen ga je van haar houden. Ze prikkelt je om haar verhaal te lezen. De auteur heeft dit knap aangepakt! Engelse woorden en uitspraken worden cursief gedrukt.

Elif kent elke intonatie van Maik, zijn manier van doen. Ze voelt de sfeer in huis perfect aan en weet wanneer ze zich moet aanpassen. Ze is voortdurend op haar hoede, niet zichzelf. Je voelt de druk, het leeggezogen worden en de stress in de woorden en zinnen. Het verhaal is met heel veel gevoel geschreven. Alsof jij Elif bent.

De som der delen gaat over de zoektocht van een vrouw die gekortwiekt is door haar relatie en die zoekende is of ze überhaupt nog vleugels heeft. Thema’s die aan bod komen zijn pleasen, communicatie en onderdrukt worden in een relatie, elkaar vrij laten in die relatie (vrienden, hobby’s, familie), onzekerheid, isolatie en liefde. Zwaardere thema’s die overgoten worden met een saus van muziek, humor en koffie (of thee in het geval van Elif).

“Het is te lang geleden dat ik zelf heb kunnen handelen zonder rekening te houden met een iemand in het bijzonder…Hoe heb ik al die jaren zonder vrienden kunnen leven? … Waar is de ambitieuze, sociale, spontane vrouw gebleven die ik tot een jaar of vijf geleden was? De vrouw die de wereld wilde zien, contacten wilde leggen, alles van haar bucketlist wilde strepen?”

Elif en Sander houden van het opstellen van een top 3. Ik ga hier grandioos de mist in, want ik heb meer dan 3 punten waarom je het boek moet lezen.
De som der delen is een aangrijpend, meeslepend, open, eerlijk en rauw (rouw) verhaal dat je meetrekt en prikkelt tot de allerlaatste pagina. De personages kleven aan je en laten je niet zo gemakkelijk los, zelfs nadat het boek uit is. Het is een feelgood met verrassingen, geen moment langdradig of té voorspelbaar. Aan dit boek beginnen doe je op eigen risico: “aaaah-momentjes”, afgebeten nagels en een ingehouden adem horen erbij en eenmaal begonnen moet het boek uit. Ten koste van je werk (dat blijft liggen).
De auteur eindigt dan ook nog eens met een prachtige epiloog. Met een diepe zucht sloeg ik het boek dicht. Daarom krijgt De som der delen van mij 5 sterren.

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: feelgood roman
Uitgever: Loft Books
ISBN: 9789047210214
Uitvoering: E-book
Uitgave: augustus 2024

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review