‘Het grote ontbreekwoordenboek 2′ – Rick de Leeuw en Ruud Hendrickx

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789463834414

Ruud Hendrickx is een Belgische taalkundige. Sinds 2009 is hij aangesteld als Vlaams hoofdredacteur van Het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, dat ook bekend staat als de “Grote Van Dale”, de “Dikke Van Dale” of kortweg de “Van Dale”. Hij schreef onder andere Het stijlboek VRT, de VRT is het televisiestation waar hij taaladviseur was. Verder deelde hij ook taaltips in Juist! en Juist is juist. In nieuwe feiten gaat hij samen met Lieven Vandenhaute en Rick de Leeuw op zoek naar ontbreekwoorden. Daarover later meer.

Rick de Leeuw is woonachtig in het idyllische Limburgse Heks. Een streek waar zijn recentste roman zich afspeelde, De verdwijning van Peter Treckpoel. Ik las en recenseerde dit boek.

Rick de Leeuw is een bezige bij op vele vlakken. Hij zingt, schrijft, presenteert, acteert, is muziekproducer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hier volgt een, weliswaar kleine, greep uit zijn creatieve arsenaal: Hij is auteur van onder andere Verbeter de wereld (met Rombout Nijssen) (2017), Ik Jan Smeken (met Remco Sleiderink) (2017), Strijdtoneel Limburg (met Rombout Nijssen) (2020), Nooit Alleen (waarom zorgen voor een ander zorgen voor jezelf is) (2022), Het Grote Ontbreekwoordenboek (met Ruud Hendrickx) (2023).

In de muziekwereld kun je hem kennen van onder andere de Tröckener Kecks, een band waar hij tot en met 2001 actief in was. In 2019 kwam zijn album Zonder omweg uit en in 2021 Lieg Me De waarheid. Rick de Leeuw vult nog steeds menig podium met zijn muziek, lezingen enz.

De cover van Het grote ontbreekwoordenboek 2 is bijna identiek aan Het grote ontbreekwoordenboek, deel 1 dus. Deel 2 is groen met een witte titel en een rode 2, op de achtergrond lopen beschrijvingen en ontbreekwoorden in elkaar over. De cover van deel 1 is blauw met een gele titel en een rood teken achter de titel. De eerste “e” van ‘ontbreekwoordenboek’ is kleiner, cursief, speels en in een andere kleur. Een leuk detail.

Bovenaan wordt vermeld dat je de inhoud kunt herkennen van Radio 1, een Belgische radiozender. Ik vind het persoonlijk altijd leuk als boeken qua uiterlijk ook duidelijk een reeks vormen. Het geeft de neiging om te zorgen dat je collectie compleet is.

Ik had nooit gedacht dat ik als recensent een woordenboek zou recenseren. Het is echter geen gewoon woordenboek. In Het grote ontbreekwoordenboek 2 gaan ze verder waar ze in deel 1 gestopt zijn, namelijk het zoeken naar woorden in de Nederlandse taal die – helaas – nog niet bestaan. Rick de Leeuw schotelt elke week (op woensdag) in de rubriek “Het ontbreekwoord” (in het Radio 1-programma “Nieuwe Feiten”, met Lieven Vandenhaute als presentator), een omschrijving van een situatie, een gevoel of een verschijnsel voor waar nog geen Nederlands woord voor bestaat. Een ontbreekwoord dus. Ruud Hendrickx velt daarbij telkens een deskundig en onverbiddelijk oordeel. Ikzelf ben een trouwe luisteraar van dit programma, net als vele mensen. Dat merk je aan de honderden inzendingen die Rick elke week ontvangt en waaruit hij een top 7 moet samenstellen. Een hele klus. In het nieuwe seizoen van “Het ontbreekwoord” heeft Rick de Leeuw de fakkel doorgegeven aan Wouter Deprez.

Het boek start met de uitleg over het radioprogramma, gevolgd door een inhoudsopgave van alle ontbreekwoorden die in dit boek aan bod komen, met betreffende pagina. Zo vind je het ontbreekwoord waar je mee wilt uitpakken snel terug. In een voorwoord vertellen Rick de Leeuw, Ruud Hendrickx en Lieven Vandenhaute kort over hun ervaringen met de rubriek “Het ontbreekwoord”. Het grote ontbreekwoordenboek 2 is uitgegeven in een pocketformaat. Handig om mee te nemen als je ergens op bezoek gaat. De titels en tussenpagina’s zijn in het groen van de cover, net als het gekozen ontbreekwoord. Het maakt dat het geheel mooi oogt.

Elk hoofdstukje bevat eerst de omschrijving van het gevoel, de situatie of het verschijnsel waar een woord voor gezocht wordt. Dit is geschreven door Rick de Leeuw. Daarna volgt de top 7 van mogelijke ontbreekwoorden die door Rick gekozen zijn. De namen van de luisteraars die het woord inzonden worden ook vermeld. Dit geeft hen toch enige faam. Tot slot volgt de deskundige en onderbouwde mening van Ruud Hendrickx inclusief taaltips, weetjes en regels. Op het einde van het boek vind je nog het hoofdstuk ‘Doe het zelf’. Met deze tips kun je aan de slag om hét ontbreekwoord te vinden.

Het is een ideaal boek om mee uit te pakken bij vrienden, op feestjes… Ik heb er verschillende voorgelezen aan mijn man, we hebben samen zitten nadenken en raden. Het werd een heuse taalavond ten huize Boutsen. Het feit dat vele luisteraars mee op zoek gaan naar het ontbreekwoord, bewijst dat taal nog steeds sexy is. Dat kan alleen maar toegejuicht worden! Laten we massaal deze ontbreekwoorden gebruiken, wie weet komen ze dan ook effectief in de “Dikke Van Dale”.

Zowel Rick de Leeuw als Ruud Hendrickx hebben een vlotte en humoristische schrijfstijl wat maakt dat dit zeker geen droog boek is. Integendeel, ik heb vaak moeten lachen met herkenbare situaties.

Het grote ontbreekwoordenboek 2 is geen boek dat je in 1 keer uitleest. Het is er eerder eentje om in te grasduinen, een woord uit te kiezen, gezellig met gezin, vrienden, familie… over te palaveren. Het is een heerlijk boek voor mensen die graag met taal bezig zijn, nieuwe woorden willen ontdekken of eens goed willen lachen met de grappige situaties en uitspraken van beide heren.

Dus zet zeker je boekenstouw verder door dit boekje in huis te halen, zorg dat je het niet kwijtruimt en dat je niet leest tot je mokermoe bent. Anders word je misschien zelf een traplifter. En nee, deze recensent is niet ineens in een andere taal aan het schrijven. Voor de betekenis van deze woorden moet je Het grote ontbreekwoordenboek 2 lezen. Van mij krijgt het alvast 4 sterren.

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: woordenboek – taal
Uitgever: Pelckmans
ISBN: 9789463834414
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 140
Uitgave: juni 2024

Met dank aan Rick de Leeuw voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review