‘Buitenspel’ – Jonas Boets

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789022341025

Buitenspel is een spannende thriller geschreven door Jonas Boets. Het verhaal begint met een voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Lierse. Een fan loopt het veld op en steekt de spits van Club Brugge, Foeke Eijkelkamp, neer. Een moord die zich afspeelt voor de ogen van twintigduizend supporters en televisiekijkend België. Dat lijkt een gemakkelijke case te zijn, maar Pieter Van In is niet overtuigd van het motief van de dader. Hij denkt dat er meer aan de hand is dan louter supportersgeweld. Hij gaat op zoek naar de opdrachtgever en ontdekt de vele tegenstrijdige belangen die er in het voetbal heersen. Van voorzitters tot spelers, van gokkers tot supporters, allemaal proberen ze de uitslagen van de wedstrijden op hun manier te beïnvloeden. Maar wie trekt aan het langste eind?

Ondertussen is dit het derde boek in de reeks over Pieter Van In geschreven door Jonas Boets. Macht en Reünie werden eerder gepubliceerd. Opnieuw vind ik dat hij er in slaagt geen afbreuk te doen aan de kwaliteiten van wijlen Pieter Aspe. De sfeer wordt mooi doorgetrokken, met toch voldoende eigenheid. Jonas schrijft heel vlot en hij werkt met korte hoofdstukken waar ik persoonlijk een grote fan van ben. Zo zorgt hij ervoor dat alles vlot leest en je steeds verder wil lezen. De spanning wordt opnieuw voldoende opgebouwd en het is wachten tot op het einde om alle puzzelstukjes op de juiste plaats te krijgen.

Net zoals bij de vorige boeken in de reeks, vertelt Buitenspel het verhaal van een jonge Pieter Van In. Bij de eerste twee boeken vond ik dat wennen, maar dit had ik nu niet meer. Ik kon het beeld dat geschapen werd in de misdaadserie op televisie en in de boeken van Pieter Van Aspe loskoppelen van dit verhaal. In het eerste boek kon ik mij bijvoorbeeld nog ergeren aan het feit dat Pieter het bier Duvel nog moest leren kennen of nog de eeuwige vrijgezel was. Nu vind ik het echter fijn om het personage op die manier te leren kennen. Ik kijk uit naar hoe de schrijver dit verder zal uitwerken.

Het thema van dit boek sprak me enorm hard aan. Ik ben een grote fan van Club Brugge en kijk graag naar een voetbalmatch. Ik was dan ook enorm benieuwd toen ik hoorde dat Jonas een boek had geschreven dat zich afspeelt in de voetbalwereld en dan nog specifiek bij Club Brugge. Ik vind dat hij dit top heeft gedaan. Ik had het gevoel dat de matchen, beschreven in het boek, daadwerkelijk gespeeld werden in het Jan Breydel stadion. Hij haalt ook een aantal typische elementen aan uit de voetbalcontext. De goede teamsfeer als ze winnen, de onderlinge concurrentie, de grote bedragen die spelers verdienen, het gokken op wedstrijden,…. Daarnaast mogen we de rivaliteit tussen de twee ploegen uit Brugge niet vergeten. Ook in dit boek speelt dit mee tussen Club Brugge en Cercle Brugge. Wie is de beste ploeg van het stad?

Er komen heel veel verschillende personages aan bod, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt. Zo moet je gedurende het verhaal goed de aandacht erbij houden om alles mee te krijgen. Een spiekbriefje kan hierbij de oplossing zijn 😉.

Daarnaast vind ik het top dat de auteur namen heeft gekozen die verwijzen naar oud spelers, zoals De Brul en Englebert. Toen ik een naam niet herkende, zocht ik deze op en kwam ik steeds tot de conclusie dat dit een oud-speler was van Club Brugge. Persoonlijk vind ik dit een echte meerwaarde voor het verhaal en voor de fans van de club. Zoals in de vorige boeken worden de personages heel goed, in detail en levensecht beschreven. Ze hebben elk hun persoonlijkheid en de diverse emoties waarmee ze te maken krijgen wordt goed omschreven door de auteur. Zo kan de lezer gemakkelijker begrijpen waarom een personage een bepaalde actie doet. Ook behoudt Jonas de leuke dynamiek tussen het duo Van In en Versavel.

De cover ligt in lijn met zijn vorige verhalen en met de boeken van Pieter Aspe. De afbeelding is simpel en duidelijk. Boets heeft gekozen voor een voetbal, wat duidelijk het thema weergeeft. Iemand die de achterkant niet leest, weet onmiddellijk waarover het verhaal zal gaan. Daarnaast kan ook de titel niet beter gekozen zijn. Buitenspel, een typische voetbalterm. Iedereen die voetbal kijkt, kent deze term. Binnen het verhaal heeft deze term ook nog een andere symboliek. Zo plaatsen onder andere hogere profielen in de voetbalwereld elkaar buitenspel, maar ook andere personages spelen soms een vuil spel met elkaar.

Afsluitend kan ik zeggen dat dit boek een meeslepende en spannende misdaadroman is met veel personages (met een knipoog naar oud spelers van Club Brugge) en een intrigerend plot. Fans van Pieter Aspe worden vanaf het begin meegezogen in dit verhaal en zullen zeker niet op hun honger blijven zitten. Van mij krijgt Buitenspel dan ook welverdiend 5 sterren.

Ellen Claeys
Boekencast

Genre: Thrillers en spanning
Uitgever: Manteau
ISBN: 9789022341025
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 320
Uitgave: september 2024

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Manteau in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review