‘Ras El Hakim’ – Hakim Chatar

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789401422468

Hakim Chatar is een bekende Vlaamse dj, zo werkte hij eerder bij Studio Brussel en Qmusic, maar ook op grote festivals zoals Pukkelpop en Tomorrowland kon je hem aan het werk zien en horen. Waarom dan een kookboek van hem, hoor ik jullie al denken. Wel, in 2023 greep hij net naast de overwinning van Celebrity Masterchef Vlaanderen en was hij recentelijk nog te zien in Komen Eten.

Hakim begint zijn kookboek met een kort voorwoord, waarin hij het heeft over zijn liefde voor koken en zijn familierecepten waaraan hij zijn eigen Belgische toets aan geeft. Hierna zal hij in het kort enkele basisregels uit de Marokkaanse keuken uitleggen.

Het kookboek bestaat uit verschillende delen zoals tajines, desserts, bijgerechten en Marokkaanse Melanges. In dit laatste deel probeert de auteur Marokkaanse klassiekers te vermengen met wat Vlaamse invloeden. Zo maakt hij onder andere Maro-Vlaamse stoverij en een tajine met passievrucht. Verwacht dus niet de Marokkaanse klassiekers, maar eerder een mix van de Noord-Afrikaanse en Vlaamse keuken.

Hierdoor zijn de meeste ingrediënten eenvoudig te vinden en hoeft men er niet voor naar de speciaalzaken of de Arabische supermarkt. De meeste recepten in Ras El Hakim zijn voor vier personen en bevatten toch wel grote hoeveelheden. Als je een gerecht maakt eet je er toch wel enkele dagen van.

Verder weet de auteur zijn gerechten op een duidelijke manier uit te leggen, met stap voor stap instructies. Hier en daar is wel te merken dat Hakim een hobbykok is, zo ontbreken soms kleine details zoals bijvoorbeeld hoe hoog je je vuur of je oven dient te zetten. Bij elk gerecht staat telkens een kleurrijke, eerlijke foto van hoe het er dient uit te zien als je het hebt klaargemaakt.

Voor deze recensie maakte ik onder andere de tajine met kefta in tomaat, welke heerlijk was, maar mij deed denken aan de Tunesische keuken door de extra toets die de auteur eraan gaf.

Op de cover staat vermeld dat het boek zal gaan over familierecepten, waardoor je als lezer een beetje op het verkeerde spoor wordt gezet. In het voorwoord haalt de auteur al aan dat het familierecepten zijn waar hij een Vlaamse toets aan geeft. Voor mij was dit een kleine domper, omdat ik meer houd van traditionele gerechten in plaats van fusion. Ik vind het een beetje een gemiste kans, dat de auteur zich niet meer gehouden heeft aan familierecepten van de Marokkaanse klassiekers.

Ras El Hakim is een leuk kookboek voor al wie van de Marokkaanse keuken wil proeven. De gerechten zijn uniek en hebben een fusion toets. 3,5 sterren.

Silke
Boekencast

Genre: non-fictie culinair
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401422468
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 144
Uitgave: augustus 2024

Met dank aan Lannoo Uitgeverij voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review