‘De bloemist’- C.L. Pattison

no title has been provided for this book

ISBN: 9789402714470

C.L. Pattison was ruim twintig jaar entertainment journalist in Londen. Daarna verhuisde ze naar het platteland en ging in Hampshire bij de politie werken. Tegenwoordig is ze schrijfster van psychologische thrillers. Ze heeft inmiddels verschillende boeken op haar naam staan, maar De bloemist is het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.

De cover van De bloemist springt direct in het oog. De achtergrond is sober, maar de gestileerde witte roos met bloedspetters en de bloedrode titel trekken onmiddellijk de aandacht. Ze zijn echt een eyecatcher. De ondertitel ‘Zij weet jouw geheim. Maar wat verbergt ze zelf?‘ maakt de lezer nieuwsgierig naar de inhoud.

De bloemist start in het heden met een gesprek tussen Amy en een rechercheur van de politie. Daarna gaat het verhaal drie maanden terug in de tijd. Amy MacKenzie is eigenaresse van de succesvolle bloemenwinkel Darling Buds. Ze legt haar hart en ziel in het creëren van bijzondere en persoonlijke bloemstukken. Hoewel de winkel goed loopt, zoekt ze meer publiciteit en wil ze graag deel uitmaken van het leven van haar vermogende klanten. Op een dag wordt ze door de bekende architect James Elliott en zijn vrouw Eleanor gevraagd om de bloemen te verzorgen voor de veertigste verjaardag van hun (schoon)zus Izzy. Amy kan haar geluk niet op en zet zich volledig in om er een waar kunstwerk van te maken. Tijdens het feest ziet het er allemaal perfect uit, maar niemand heeft oog voor haar werk als er plotseling een afschuwelijk ongeval, met dodelijke afloop, plaatsvindt. Maar was het wel een ongeluk of was het opzet? Al snel wijzen alle vingers naar Amy. Heeft haar verleden misschien iets met de zaak te maken en wat is het grote geheim dat ze met zich meedraagt? Er valt veel te ontdekken voor de lezer.

‘…Als ik weer eens in de put zit, gaat mijn gemoed met me op de loop en sleurt me achteruit door de puinhopen van mijn leven. Uit alle macht probeer ik me dan te verzetten en weer uit het puin omhoog te klauteren naar de top van de berg, maar wat ik onderweg naar beneden zie, is weerzinwekkend…’

De hoofdpersoon in De bloemist is Amy MacKenzie. Ik vond haar meteen een bijzonder personage omdat je als lezer in eerste instantie weinig hoogte van haar krijgt. Ze is onzeker en heeft obsessieve eigenschappen. Enerzijds wil ze belangrijk gevonden worden door anderen, anderzijds wil ze niet dat mensen haar leren kennen. Wat is de oorzaak van haar raadselachtige gedrag? De schrijfster heeft haar personage goed uitgewerkt en geeft gaandeweg het verhaal meer informatie over de gedachten, gevoelens en daden van Amy. Uiteindelijk wordt haar duistere geheim onthuld en haar mysterieuze leven ontrafeld. Heel interessant om te lezen hoe haar verleden en heden met elkaar verweven worden. Ook over de karakters van de andere personages is goed nagedacht. Ze hebben allen verschillende persoonlijkheden met ieder hun eigenaardigheden. Dit maakt het geheel boeiend en afwisselend.

De bloemist start met een pakkende proloog die zich afspeelt in het heden. Er komen meteen allerlei vragen naar boven waar je het antwoord op wilt weten. De hoofdstukken erna verlopen redelijk rustig en gaan over het dagelijks leven van Amy. Je zou bijna vergeten dat je een thriller aan het lezen bent, maar vergis je niet. Psychologisch speelt er veel en daar word je al snel in meegezogen. Na de noodlottige avond loopt de spanning enigszins op. Je gaat verschillende mensen verdenken en voelt de frustratie en onmacht van Amy. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wie de dader is en om welke reden diegene Amy in de val heeft laten lopen.

Het verhaal speelt zich af in het recente verleden en wordt afgewisseld door diverse getuigenverklaringen in het heden. Je leest in chronologische volgorde wat er gebeurd is in de drie maanden voorafgaand aan het ongeluk. Door de getuigenverklaringen word je als het ware uitgenodigd om mee te helpen zoeken naar de dader en het motief. De plottwist aan het einde is goed doordacht en hierdoor is het een hele uitdaging om alle puzzelstukjes goed in elkaar te passen.

De bloemist is niet echt een hele spannende thriller, maar zit psychologisch goed in elkaar. Het verhaal is boeiend en houdt je vast tot de puzzel compleet is. Ik geef dit boek vier sterren.

Sandra
Boekencast

Genre: psychologische thriller
Uitgeverij: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402714470
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: maart 2024

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgeverij HarperCollins Holland in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review