En ze leefden nog is een prachtig sprookjesboek dat prinsessen centraal zet. Het zet meisjes en vrouwen in hun kracht en laat hen tijdens de verhalen doen wat ze zelf willen.
Ik ken de auteur, Elisabeth Lucie Baeten, voornamelijk van haar filmpjes waarbij ze graag de draak steekt met de politiek. Ze klaagt op een grappige manier het wanbeleid op verschillende levensdomeinen aan. Ik vind haar een aangename influencer met een sociaal hart.
De illustraties vallen bij mij minder in de smaak, gewoon omdat het niet de stijl is waar ik van hou. Zo spreken de kleuren mij bijvoorbeeld minder aan en is het naar mijn zin niet speels genoeg getekend. Daarmee wil ik zeker geen afbreuk doen aan het talent van de illustrator (Flore Deman).
Wat ik heel fijn vind, is het feit dat er heel wat diversiteit aan bod komt in dit boek. En laat dit nu net mijn stokpaardje zijn. Ik vind diversiteit een verrijking van de maatschappij. Het gaat om gender, cultuur, LGBTQIA+, uiterlijk,… Er komen bijvoorbeeld zowel 2 papa’s aan bod, als personages met een blanke en donkere huidskleur.
De verhalen zijn alom bekend, maar in een nieuw en verfrissend jasje gestoken. Het gaat nog steeds over Doornroosje, Rapunzel en sprookjesgenoten, maar de benadering en illustraties zijn hedendaags uitgewerkt. Daarvoor verdient de auteur een grote pluim. Op een mooie manier werkt ze zo mee aan de opvoeding van kinderen (en hun ouders) om discriminatie tegen te gaan. Iedereen mag zichzelf zijn!
Ik was reeds grote fan van Elisabeth Lucie Baeten, maar dit boek bevestigt alleen maar dat ze steeds de nagel op de kop blijft slaan en zich elke dag inzet om van de wereld een mooiere plaats te maken. Afsluitend zou ik dit boek zeker willen aanraden voor de jonge lezer.
Van mij krijgt En ze leefden nog 5 sterren! Ook al spreken de illustraties mij niet aan, de maatschappelijke meerwaarde van dit boek is van ongekende hoogte!
Melanie
Boekencast
Genre: sprookjesboek
Uitgever: Pelckmans
ISBN: 9789464341287
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 48
Uitgave: oktober 2024 (negende druk)
Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Pelckmans in ruil voor deze eerlijke recensie.