De bijbel van… is een populaire kookserie waarvan er reeds heel wat zijn verschenen met recepten uit onder andere India, Spanje, Italië, Japan, Indonesië, … . Nu is er eindelijk De bijbel van de Koreaanse keuken. Door de vele tv-series en award winnende Koreaanse films is het land hier populairder dan ooit.
In een korte inleiding wordt, zoals in de vorige kookbijbels, wat meer uitleg gegeven over de keuken die deze keer in de schijnwerpers staat: Koreaans. Deze wordt, door zijn geschiedenis en geografische ligging, sterk beïnvloed door de Japanse- en Chinese kookstijl.
De hoofdauteur Myung-Ki Ming emigreerde in de jaren zeventig naar Nederland en opende in Den Haag, samen met haar man, het restaurant ‘Seoul Garden’. Hoewel ze al lang de pensioenleeftijd hebben, baten ze deze nog steeds uit. Hun restaurant is dan ook één van de populairste Aziatische restaurants van Nederland.
Hun dochter Sang-Ah Yoo heeft voor dit kookboek haar best gedaan om de familierecepten van haar moeder op te schrijven. Dit was zeker geen makkelijke opgave, gezien zij kookt op gevoel en zodoende ook geen gebruik maakt van maatbekers. Het was dus een hele opgave om alles uitgewerkt te krijgen.
Een eerste deel van het boek bestaat uit een ingrediëntenlijst en wat extra uitleg erbij. Hoewel ik vaak Aziatisch kook, waren er heel wat dingen die ik nog niet kende. In Vlaanderen was het ook iets moeilijker om aan de juiste benodigdheden te raken, de Nederlandse toko’s hebben een ruimer assortiment en gelukkig steek ik af en toe even de grens over, zodat ik het meeste uiteindelijk toch gevonden heb. In het tweede hoofdstuk ‘how to’ wordt er extra uitleg gegeven over het correct koken van rijst, het schoonmaken van inktvis en wat ik zeer handig vond, het vouwen van loempia’s. Bij deze laatste werd het stap voor stap uitgelegd met bij elke stap een bijhorende foto.
De gerechten zelf werden opgedeeld volgens regio: noord, zuid, centraal, … .Bij heel wat recepten staat er een kleine inleiding met enkele leuke bijpassende anekdotes en een foto van het gerecht. De ingrediënten noteren moet geen makkie geweest zijn, gezien Myung-Ki Min meestal op gevoel kookt, maar dit heeft zich nergens laten merken. Ook toen ik enkele recepten uitprobeerde had ik niet het gevoel dat er ergens iets niet klopte aan de ingrediëntenlijst. De recepten zelf worden stap voor stap uitgelegd, op een duidelijke en eenvoudige manier. Het moeilijke aan de recepten is het vinden van de nodige ingrediënten, eenmaal je deze hebt gevonden in de Aziatische supermarkt valt het klaarmaken van de geurige gerechten goed mee.
Ik was enorm verrast te zien hoeveel soorten kimchi er waren en wat je er allemaal mee kunt doen: snelle kimchi, traditionele kimchi, kimchi van look, kimchi soep, … . Maar het meest heb ik genoten van de rijststicks, wat ik met dit kookboek heb leren kennen en waar ik in de toekomst zeker nog meer mee zal experimenteren. Andere recepten die ik leuk vond waren combinaties van onze Westerse keuken en de Koreaanse, zoals de spruitjes op Koreaanse wijze.
Voor mij is De bijbel van de Koreaanse keuken een van de betere kookboeken van deze serie. De auteurs hebben met zorg een ware bijbel gecreëerd met overheerlijke recepten. 4 sterren.
Silke
Boekencast
Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Carrera
ISBN: 9789048864751
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 496
Uitgave: mei 2024
Met dank aan Uitgeverij Carrera voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie