‘De kunst van gelukkig zijn’ – Valerie Vaes

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Publisher:

ISBN: 9789464661835

Valerie Vaes is een boekenblogger en schrijft al heel lang over boeken op diverse platforms. Ze heeft sinds enkele jaren een voorliefde voor het genre feelgood ontwikkeld. Overdag gaat ze als leerkracht wiskunde aan de slag, maar ’s avonds schrijft ze verhalen. De kunst van gelukkig zijn is haar debuut.

De kunst van gelukkig zijn vertelt het verhaal van Emma, een dertiger die het allemaal voor elkaar lijkt te hebben. Ze heeft een gelukkige relatie met Daan, volgt kooklessen, is vrijwilliger bij de voedselbank en heeft een mooie job als projectmanager bij Marvi. Ze leeft vooral voor anderen, voor het gelukkig maken van anderen. Maar dan gebeurt er iets waardoor alles waar ze zo zeker van was aan het wankelen gaat. Heeft ze alles wel zo goed onder controle? Is ze goed genoeg zoals ze is? Voldoet ze aan het ideaalbeeld dat ze zo graag schept en is ze wel zo gelukkig met het leven dat ze leidt? Je volgt in De kunst van gelukkig zijn de worsteling van Emma. Het is een feelgoodroman, maar tegelijkertijd ook een roman waarin de mentale gezondheid van een jonge dertiger aan bod komt.

Valerie schrijft in korte hoofdstukken. Ze heeft een heel natuurlijk taalgebruik en dat maakt dat het boek heel vlot leest. Het wordt verteld vanuit het ik-perspectief, waardoor inleven in gedachten en gevoelens vanzelf gaat.
Het verhaal wordt opgebouwd rond 1 inspirerende zin: “Elke dag is een kans om je leven te veranderen” (blz.15). Wat betekent dit en wat moet Emma hiermee? Maar ook, wat betekent deze zin voor jou als lezer? Het boek nodigt, naar mijn bescheiden mening, uit tot zelfreflectie. Ik denk dat veel mensen zich kunnen herkennen in Emma, dat iedereen worstelt met de vraag “Ben ik goed genoeg?”
Wat als de controle van het dagelijkse, jachtige leven wegvalt, wie ben je dan? Door een gebeurtenis lijkt de grond onder Emma haar voeten te verdwijnen. Je leest over het rouwproces waar Emma door moet. Rouw op verschillende vlakken. Valerie weet dit treffend te verwoorden, alsof ze dit zelf al eens helemaal doorleefd heeft. Dit maakt ook dat dit een boek is met een psychologisch kantje.

De cover van het boek toont de zee. Het gaat over de openheid van het strand en de zee, waardoor het drukkende gevoel van opgesloten te zitten plaats maakt voor een gevoel van vrijheid en eindeloze mogelijkheden.

“Ik tuur over het water naar de kleine boot en probeer me in te beelden hoe die tegen de golven vecht om zijn koers te behouden. En hoewel de storm voor de kleine boot woelig en oneindig lijkt, daar midden op zee, zie ik vanaf de dijk hoever de boot al is gekomen en hoeveel water en wind hij al heeft doorstaan”. (blz.99).

Ik heb getwijfeld of ik deze cover zelf gekozen zou hebben bij dit verhaal. Waarom de zee? Maar door bovenstaand fragment uit het boek, vind ik dat het de worsteling van Emma wel goed samenvat.

De kunst van gelukkig zijn is door de vlotte schrijfstijl van Valerie een echte feelgoodroman om tijdens deze donkere maanden in weg te duiken onder een lekker warm dekentje.
Tegelijkertijd nodigt het boek je uit om na te denken over jouw eigen leven. Ken jij de kunst van gelukkig zijn? Ik had nooit verwacht dat dit genre me zo aan het denken kon zetten over mijn eigen leven. Het is een boek dat moed geeft aan iedereen die worstelt met zichzelf. Kortom, een feelgoodroman met een gouden randje. Daarom krijgt het van mij 4 welgemeende sterren!

Ellen
Boekencast

Genre: roman
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464661835
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 210
Uitgave: september 2023

Met dank aan Hamley Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review