`De wind kent mijn naam` – Isabel Allende

no title has been provided for this book

ISBN: 9789028453104

Isabel Allende is een Chileense schrijfster die al heel wat bestsellers op haar naam heeft staan. Geboren in Lima, Peru, maar Chileense. Haar vader was een diplomaat en in haar jeugd heeft ze in diverse landen gewoond, waar ze op internationale scholen les heeft gehad. Ook in haar latere leven heeft ze op verscheidene plekken op de wereld gewoond. Tegenwoordig is ze in het bezit van het Amerikaanse staatsburgerschap. Inmiddels is ze bijna eenentachtig jaar, woont ze met haar derde man – waarmee ze op haar zevenenzeventigste trouwde – in Amerika en schrijft ze nog vol overgave. In 2022 was het alweer veertig jaar geleden dat haar eerste roman – Het huis met de geesten – uitkwam. Haar romans worden in meer dan 40 talen vertaald en er zijn ruim zeventig miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Haar boeken hebben meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Anisfield-Wolf Book Award: Lifetime Achievement (De Verenigde Staten, 2017).

In De wind kent mijn naam verweeft Isabel Allende het leven van drie vluchtelingenkinderen op een prachtige manier met elkaar. De drie kinderen, Samuel Adler, Leticia Cordero en Anita Díaz moeten alle drie vluchten uit landen waar haat, oorlog, geweld, racisme, discriminatie en onderdrukking aan de orde van de dag zijn.

Samuel Adler is bijna zes jaar als hij op 10 december 1938 door zijn moeder op het kindertransport gezet wordt. Na de verschrikkingen van de Kristalnacht in de nacht van 9 op 10 november 1938, de nacht waarna zijn vader Rudolf niet meer naar huis terugkeert, ziet zijn moeder geen andere mogelijkheid meer dan om hem met het kindertransport vanuit Wenen naar Londen te sturen. De Nederlandse Geertruida Wijsmuller-Meijer van de Refugees Children Movement heeft toestemming gekregen om Joodse kinderen in veiligheid te brengen en Samuel is een van de 600 kinderen die in het weekend van 10 december 1938 op transport worden gezet.

Leticia Cordero is elf jaar als het dorp waarin zij woont wordt overvallen door soldaten van het bataljon Atlacatl. Op 10 december 1981 als zij in het ziekenhuis ligt te herstellen van een operatie worden alle inwoners van haar geboortedorp vermoordt, met uitzondering van haar en haar vader, Eduardo – die op weg terug was naar het dorp, nadat hij haar naar het ziekenhuis had gebracht. Als hij haar weer opkomt halen, gaan ze samen richting de Verenigde Staten van Amerika. Ze steken de Río Grande over om zich uiteindelijk in Amerika te vestigen.

Anita Díaz is zeven jaar als ze samen met haar moeder Marisol in 2019 vlucht uit El Salvador. Bij de grens van de Verenigde Staten aangekomen, wordt zij van haar moeder gescheiden – die daarna verdwijnt – en in een aparte detentielocatie voor kinderen geplaatst. Hier maakt zij kennis met Selena Durán van het Magnolia Project voor Vluchtelingen en Migranten, en de advocaat Frank Angileri. Zij helpen haar met haar asielaanvraag en de zoektocht naar haar verdwenen moeder.

Isabel Allende heeft met De wind kent mijn naam een fascinerende roman geschreven waarbij ze de verhaallijnen van de drie vluchtelingen met elkaar weet te verbinden. Ze voert de lezer door de recente wereldgeschiedenis en stelt daarbij humanitaire misstanden en het geweld dat overal op de wereld, in de diverse vormen, aanwezig is, aan de kaak. Ondanks dat het boek slechts tweehonderdenzesentachtig pagina’s heeft, weet ze een duidelijk beeld te schetsen van de levens van de protagonisten en van de personages zelf. Waardoor ze ook de maatschappelijke en sociale problemen goed vorm weet te geven. Ze laat zien wat voor een invloed de vluchten hebben op het leven van de kinderen, op hun ontwikkeling, hun karakter en relaties, maar ook de impact die maatschappelijke, economische en sociale omstandigheden op een mens hebben. Dat je mee kan dreigen te gaan in de stroming van het moment.

Hij was geschokt door zijn eigen reactie. Buiten adem, badend in het zweet, met een droge mond en een huid die tintelde van de adrenaline, verstopte hij zich ineengedoken achter een boom in een poging om weer op adem en bij zinnen te komen. Rudy…Rudy… mompelde hij en bleef dat hardop herhalen tot hij door de naam van zijn vriend weer zijn verstand terugkreeg` (Pagina 28/29).

De geschiedenis herhaalt zich, maar steeds in een ander gedaante. De wind kent mijn naam laat dit heel duidelijk naar voren komen. Of je nu leeft of in het Europa van de jaren `30 of eigenlijk nog verder terug, delen van de mensheid slaan op de vlucht vanwege onhoudbare omstandigheden.
Isabel Allende’s schrijfstijl is heel toegankelijk. De zinnen verlopen vloeiend, bijna ritmisch, waardoor het vlot leest. Ze is ook heel goed in staat om de emoties over te brengen, waardoor het verhaal onder de huid kruipt, niet van spanning, maar van weerzin. De onmacht en walging die ze oproept als het gaat om de opvang van vluchtelingen in het Amerika onder Trump, de geheime acties van de CIA in Midden-Amerika – met name in de jaren ’70 en ’80.

Wel zijn de levens van de drie vluchtelingenkinderen op een erg gemakkelijke manier met elkaar verbonden, misschien te voor de hand liggend, iets te ver gezocht, maar het werkt voor de plot zonder dat het storend wordt. Ze trekt je in het verhaal, in de recentere geschiedenis van onze wereld, en tevens in de wreedheid van het bestaan, maar ook in de goedheid van de mensen.

De wind kent mijn naam krijgt van mij 4*sterren.

 

Lisette
Boekencast

Genre: Historische roman
Uitgever: Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028453104
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 286
Publicatiedatum: 6 juni 2023

Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van uitgeverij Wereldbibliotheek in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review