Jeroen Vreijling schreef al korte verhalen sinds hij op de basisschool zat. Hij voelde zich direct aangetrokken tot fantasy en las ook veel boeken in dit genre. Toen Luitingh Fantasy en Magic Tales een schrijfwedstrijd organiseerden, besloot Vreijling om mee te doen. Het resultaat hiervan is Drakenkruid, waarmee hij de shortlist behaalde voor deze wedstrijd. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf tien jaar, al zullen young adults hier ook veel leesplezier aan beleven.
Het verhaal opent met een proloog waarin draak Bulder langzaam wakker wordt uit zijn drakenslaap die zo’n driehonderd jaar heeft geduurd. De ingang van de grot waar hij sliep is echter ingestort, dus moet de draak zich met al zijn kracht en zijn vuur een weg naar buiten banen. Dit veroorzaakt een enorme explosie. Wat verder en dieper in de heuvel wonen de dwergen. Door de uitbarsting zijn er meerdere dwergentunnels ingestort. Dwerg Björn is één van hen en was in de buurt aan het werk om een nieuwe tunnel uit te graven, tot de kracht van de explosie hem en andere gravers naar buiten slingerden. Daar zien ze Bulder vliegen en onrust veroorzaken bij de mensen. Zo ook bij de twaalfjarige Amy, die net haar grootmoeder heeft verloren. Ze hielp haar oma in haar kruidenwinkeltje en -tuin. Daar staat een bijzonder kruid, vuurkruid, dat na oma’s dood plots begint te bloeien. Dan komt Amy oog in oog te staan met Bulder… Dit alles in een achtergrond van oorlog tussen Groenewoud, waar Amy woont, en hun vijand Haveringen. En wat hebben de elfen met dit alles te maken?
Drakenkruid is een fantasy verhaal dat boordevol sprookjes- en andere figuren zit. Dwergen, elfen, draken… ze komen allemaal aan bod en nodigen de lezer uit om zijn/haar fantasie volop te gebruiken. In elke groep zijn er een of meerdere hoofdpersonages die eruit springen. Het verhaal wordt verteld vanuit deze personages, wat zorgt voor een continue afwisseling in perspectief. Dit houdt de verhaallijn boeiend en gevarieerd. Zo kom je steeds meer over de personages te weten en wordt hun geschiedenis en de gevolgen van individuele beslissingen beetje bij beetje duidelijker. Het verhaal is daarnaast doorspekt met spanning en avontuur. Er gebeurt veel in korte tijd, wat maakt dat je steeds verder wil lezen. Ook zijn er enkele interessante plotwendingen en vooral de cliffhanger op het einde is erg goed gevonden. Het verhaal is hiermee nog niet af, want er wordt duidelijk gehint naar een vervolg. Deze bestaat uit het tweede boek Heksensteen.
De hoofdpersonages zijn dus heel divers. Toch zijn ze allemaal vrij goed uitgewerkt. Draak Bulder spreekt direct tot de verbeelding. Het grote vuurspuwende wezen, dat zowel gemeen als erg lief kan zijn. En het blijft niet bij eentje, wat het verhaal eigenlijk nog leuker maakt. Bij de dwergen is Björn diegene die er het meeste uitspringt. Hij woont in Bijlstad bij zijn ouders en vriendin Ivy. Als graver is hij verantwoordelijk voor het uitbreiden van het tunnelnetwerk. Maar door het wakker worden van de draak moet hij samen met zes andere vrienden een avontuurlijke tocht maken. Terwijl hij liever rustig thuis bij Ivy blijft. De dwergen, nog geen vier voet hoog, zijn erg sympathiek en zorgen ook voor een komische noot in het verhaal. Of een kwinkslag naar een bekend sprookje: “Na een halfuur kwamen ze inderdaad het stadje Rotsspleet binnen. Al in de eerste gang van de stad zagen ze een geschikte herberg, Sneeuwwitte Hoeve genaamd. De zeven dwergen gingen naar binnen en Kelvin drukte op het belletje dat op de toonbank stond.” De grootste vijand van de dwergen zijn de elfen. Ook zij hebben een belangrijke rol in het verhaal, met Oliban, een tovenaar, op kop. Hij is een wrede en gemene elf, die met zijn magie anderen schrik aanjaagt. Bij de mensen wordt er afgewisseld tussen Amy en Dave. Amy is een twaalfjarig lief en dapper meisje die door haar onwetendheid ook wat naïef is. Je draagt haar graag een warm hart toe. Dit geldt ook voor Dave, een boodschapper van de Prins, die doordat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was de opdracht krijgt om de draak te vangen. Je kunt dus wel zeggen dat de komst van Bulder het leven van elk van de voorgaande personages overhoop heeft gehaald. Het contrast tussen de haast onoverwinnelijke draken tegenover de fragiele andere personages is dan ook erg groot.
Jeroen Vreijling heeft een eenvoudige en toegankelijke schrijfstijl die ideaal is voor lezers vanaf tien jaar. Toch voelt de verhaallijn zeker niet kinderlijk aan, waardoor het boek ook een aanrader is voor oudere lezers. De fantasiewereld die Vreijling heeft gecreëerd wordt duidelijk beschreven en is een boeiende plaats waar van alles gebeurt. De hoofdstukken zijn lekker kort en dragen bij aan het hoge leestempo. Drakenkruid is een uitstekend debuut, en vooral een mustread voor de beginnende fantasy lezer. Vier sterren****.
Severine
Boekencast
Genre: fictie 10+
Uitgever: Zilverbron
ISBN: 9789463081085
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: –
Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van Uitgeverij Zilverbron in ruil voor deze eerlijke recensie.