Jens Dendoncker is zelfs buiten zijn eigen landsgrenzen bekend. Daarom aasde deze kaaskop-recensent al tijden op dit boek om het te kunnen recenseren. Mijn geduld werd behoorlijk op de proef gesteld want ipv in het voorjaar, ontving ik pas in de herfst van 2023 mijn exemplaar.
Wederom een gevalletje dat de verwachtingen vooraf niet voldoen aan de werkelijkheid. En datzelfde gevoel overheerst na het lezen.
De in Kortrijk geboren West-Vlaming Jens Dendoncker (1990) geniet bekendheid als presentator en bovenal als stand-upcomedian. De kijkers zullen hem kennen als deelnemer en later als jurylid van De Slimste Mens en als teamcaptain bij Beste Kijkers.
Als stand-upcomedian won hij de Lunatic Comedy award, de Culture Comedy award en de Humo’s comedy cup.
Met zijn nieuwe tour ‘Het zou grappig zijn als het niet zo triestig was’ staat hij vanaf nu tot de zomer van 2024 al geboekt in tientallen Vlaamse theaters. Hopelijk weet hij uiteindelijk, net als zijn collega Philippe Geubels, ook de theaters in Nederland op te nemen in zijn tourdata.
Het boek laat zich het best omschrijven als verkleinwoord. Het is een boekje, het ligt fijn in de hand, is fraai vormgegeven en de letters liggen op de bodem en worden omgeven door het donker. Omdat er bovenaan flauw licht te zien is, lijkt het of de woorden op het podium staan en wachten om over het publiek heen te kunnen duikelen.
De inhoud van het boekje toont de ware aard van het omslag en meer nog van Jens zelf. Jens staat zelf in het donker en al vanaf zijn jeugd heeft hij moeite zich staande te houden. Hoe kan een man die zo somber is, zo grappig doen?
Dat is de vraag die mij blijft bezighouden.
Jens heeft mij emotioneel geraakt met zijn woorden.
Zijn voorkeur voor Joy Division, een pre New Wave formatie met de legendarische voorman Ian Curtis, over wie Anton Corbijn (Nederlandse popfotograaf en cineast) de film Control maakte, is verklaarbaar.
Zowel Ian als Jens hebben te maken met de aandoening Epilepsie.
Het volledige gebrek aan controle over jouw dagelijks leven dat deze aandoening met zich meebrengt, verbindt de twee personen. Daar waar Ian in 1980 door zelfdoding om het leven kwam, worstelt Jens zich met ups-and-downs door het leven. Het niet met zekerheid weten of je de volgende minuut geen aanval zult krijgen, zorgt voor een hoge mate van onzekerheid bij alles dat je doet. En wat anderen van je zullen vinden.
‘Ik zou willen zeggen dat alles goed komt, maar de waarheid is dat het zelden zo zal voelen.’
De keerzijde krijgt ook aandacht. Jens is een romanticus, een gevoelsmens bij uitstek en neemt je ook mee op een hilarisch leuke roadtrip naar Berlijn, een performance voor een rouwend publiek en een risicovol gevangenisoptreden.
En desalniettemin breken de tranen regelmatig door het lachen.
Daar waar ik vooraf gedacht had een boek vol nonsens te lezen, was dit niet alleen totaal anders dan verwacht; het was vele malen mooier dan ik had durven dromen. Om de totaalmens te ontdekken moet je het boek lezen en de theatershow bezoeken. Ik hoop nog veel meer van Jens te lezen. Want dat dit boekje geen vervolg zou krijgen, ik mag er niet aan denken…
⭐️⭐️⭐️⭐️ Met Ik mag er niet aan denken van Jens Dendoncker krijg je de bevestiging dat in iedere clown een pierrot schuilt. De tranen, twijfels, angsten en onzekerheden van Jens krijgen in dit prachtige, kwetsbare en bovenal openhartige boek alle vrijheid en ruimte. Ik sla een arm om het boekje heen want Jens is te ver weg.
Persoonlijke songtekst:
‘Mother, I tried, please believe me
I’m doing the best that I can
I’m ashamed of the things I’ve been put through
I’m ashamed of the person I am
Isolation, isolation, isolation
But if you could just see the beauty
These things I could never describe
These pleasure’s a wayward distraction
This is my one lucky prize
Isolation, isolation, isolation’
(Joy Division – ‘Isolation’)
Peter
Boekencast
Genre: literaire non-fictie
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9789463938624
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 152
Verschijningsdatum: oktober 2023
Hartelijke dank aan Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.