Benjamin Moser (14 september 1976, Houston, Verenigde Staten) is een schrijver die bekend staat om zijn (zeer) goede biografieën. Zijn biografie over Susan Sontag won in 2020 “The Pulitzer Prize” voor de beste biografie.
Een toekenning die na het lezen van deze (zwaar)lijvige biografie absoluut te begrijpen is. Benjamin Moser brengt niet alleen Susan Sontag tot leven, maar ieder persoon die een (grote) rol heeft gespeeld in haar leven en de wereld waarin ze heeft geleefd.
Susan Sontag werd geboren op 16 januari 1933 als Susan Rosenblatt en stierf op 28 december 2004. Ze was tijdens haar leven een auteur, filosoof, essayist en politiek activiste. Opgegroeid in wat heden ten dage een dysfunctioneel gezin genoemd zou worden. Haar vader overlijdt al jong, en ze heeft nooit afscheid van hem kunnen nemen. Een gegeven dat van grote invloed is geweest op haar leven. Haar alcoholistische moeder heeft een nog grotere impact gehad op haar persoonlijke ontwikkeling. Een moeder die de bijnaam “koningin van de ontkenning” kreeg, omdat ze alle tegenslagen, hobbels in het leven, negeerde. Deze behandelde alsof ze niet bestonden. Die een haast seksuele en romantische relatie onderhield met Susan.
Susan Sontag was een hoogintelligente vrouw, die al op haar vijftiende naar de universiteit ging, in een tijdperk waar de positie van de vrouw erg aan verandering onderhevig was. Van huisvrouw en moeder tot de vrijgevochten vrouwen van nu. Ook was ze een biseksuele vrouw in een maatschappij waar dit nog een taboe was, waar je als ouders jouw kinderen kwijt kon raken als je openlijk leefde als gay.
Benjamin Moser zet haar, haar leven en werk op een heel indrukwekkende manier neer. Als lezer heb je het idee dat jezelf onderdeel uitmaakt van haar leven. Wat het lezen van deze biografie tot een fascinerende, maar ook uiterst vermoeiende bezigheid maakt. Veertig bladzijdes per dag was het maximum wat ik emotioneel kon verwerken. Susan Sontag was een uitermate complexe vrouw, die met veel problemen kampte. Bindings- en verlatingsangst is misschien wel de meest in het oog springende. Gevoed door haar jeugd en de ongezonde relatie die ze met haar moeder had. De auteur weet haar complexiteit en die van haar leven zo goed neer te zetten. Bijna griezelig goed.
Hij heeft niet alleen een intrigerende biografie geschreven, maar ook een uitstekende historische schets gegeven van de decennia waarin zij heeft geleefd. De invloed van Susan Sontag in deze periode heeft hij aan de hand van haar essays en haar boeken beschreven, maar ook aan de hand van haar (liefdes)relaties en de kringen waarin ze zich bewoog. Niet alleen de intellectuele, maar ook de kunst- en politieke kringen.
Het enige minpuntje van deze biografie zit in de soms van de hak op de tak overgangen naar momenten van haar leven die in het verleden afspelen. De overgang loopt niet altijd even soepel.
Benjamin Moser heeft een rauwe inkijk gegeven in Susan Sontag, haar leven en werk. Een biografie die je bij de strot grijpt en een lesje geschiedenis vormt waarbij er een beeld van een haast verknipte vrouw naar voren komt die in een verscheurde wereld leeft. Een biografie die de moeite dubbel en dwars waard is om te lezen.
“Sontag – haar leven en werk” krijgt van mij 4.5 ster.
Lisette
Boekencast
Genre: Biografie
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029553025
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 736
Verschijningsdatum: Augustus 2024
Dit recensie-exemplaar hebben wij ontvangen van De Arbeiderspers in ruil voor deze eerlijke recensie.