‘Storing’ – Jan D. Westerman

Op de omslag zie je een kaart van Zuid-Holland, die bijna onleesbaar is vanwege de rode waas die erover hangt. Een bliksemschicht loopt dwars door de titel, Storing. Een mooie cover. De hoofdpersoon in dit boek is Ed Verdamme, schrijver van boeken over crime-fighter, Bulldog Stevens. Na tien boeken over deze actieheld geschreven te hebben, is het heilige vuur er bij de auteur uit. Dat elfde boek wil maar niet lukken; de held is aan zijn pensioen toe, denkt zijn schepper. Hoog in zijn Rotterdamse penthouse gezeten, kijkt de auteur over de stad uit. En dan opeens gaan overal alle lichten uit. Is er misschien een stroomstoring, vraagt hij zich af? Maar er blijkt meer aan de hand te zijn. Alles wat met elektronica te maken heeft, is stilgevallen. De straten zijn een grote schroothoop van auto’s die op elkaar zijn geknald doordat alle besturing ook opeens uit is gevallen. Alles is in één klap aardedonker.

Jan D. Westerman schetst in zijn boek een situatie van grote chaos waar de wereld zich in kan gaan bevinden wanneer alle elektriciteit in één klap uitvalt. Mensen moeten bevrijd worden uit liften en gebouwen waar een elektrisch slot op zit. De waterpompen functioneren niet meer zodat het land en de steden onder water lopen. Overal is paniek en mensen vluchten weg naar het oosten waar het land boven de zeespiegel ligt.

Ondertussen worden winkels leeg geroofd, en wordt overal geplunderd. De politie doet niets, kan niets doen. De communicatie ligt lam. Het is ieder voor zich. Het dunne laagje beschaving wat er in onze maatschappij zit, is meteen verdwenen. Een prachtig gegeven waar ik als lezer meteen associaties krijg met een boek als Stad der Blinden van José Saramago. Een boek waarin eveneens plotseling iets gebeurd waardoor de wereld in één klap verandert in chaos en anarchie, waar het recht van de sterkste de macht heeft overgenomen.

Jan D. Westerman laat zijn (anti-)held Ed Verdamme beginnen aan een soort Odyssee, een ontdekkingstocht met telkens een nieuw doel. Het eerste doel is om te kijken waar er nog ergens een voorraad eten te vinden is. Het enige vervoersmiddel dat bruikbaar is, is de fiets. De vergelijking met de toestand in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ligt voor de hand. Inmiddels hebben zich mensen gegroepeerd in een zogenaamd volksleger, de VOSO’s, die in het machtsvacuüm stappen. Dit blijkt een heel enge club te zijn, compleet met versierselen als hakenkruisen.

Ed ontmoet bij een leeggeplunderde voedselopslagplaats een wat simpele man die werkt in een rusthuis voor bejaarden. Ed raakt gewond en wordt door hem meegenomen naar het rusthuis en in hun gemeenschap opgenomen, waar hij kan herstellen van zijn verwondingen. In een kleine haven in de binnenstad heeft Ed een boot liggen. Die blijkt daar nog te liggen. Wanneer hij weer hersteld is, stapt hij aan boord en kan daarmee ternauwernood ontsnappen aan de VOSO’s, die jacht op alles en iedereen maken. Helemaal op vervoersmiddelen die nog functioneren, zoals oude boten, die geen elektrische onderdelen bevatten, zoals de boot waarmee Ed op de vlucht geslagen is.

Wat dan volgt is één groot avontuur vanaf het water. Het is duidelijk dat de auteur grote kennis heeft van boten en vaarwegen en alles wat er zich op en rondom het water bevindt. Jan D. Westermans stijl is beeldend en heel netjes. Ed vindt een dame in nood op zijn pad, Liza, die belaagd wordt door rovers en verkrachters. Geheel volgens de regels van een romantische avonturenroman gaat het verhaal verder. De hele sfeer van het boek ademt een boek van Jan de Hartog uit. Spannende verhalen waarin boten en de zee ook een grote rol spelen.

Ook in dit boek gebeurt er bijna te veel om op te noemen. Eds dood gewaande dochter lijkt misschien nog in leven te zijn en gevangen te zitten bij een dubieuze sekte. Omdat alle communicatie verbroken is, wordt alles mondeling doorgegeven. Onzekerheid al om, want hoe bepaal je wat er waar is als iemand iets tegen je zegt? Ed gaat direct op pad om te kijken wat er van klopt. Groots en meeslepend wordt alles beschreven, als een ouderwetse avonturenroman. Ouderwets in de goede zin van het woord. Goed en kwaad worden heel duidelijk neergezet. De nieuwe machthebbers hebben zich verenigd in het zogenaamde volksleger. Zij hebben het oude nazi principe omarmd, compleet met hakenkruizen. Niet Ariërs, zoals Joden en Arabieren, worden vervolgd en zonder proces vermoord.

Ed Verdamme rolt met zijn steeds groter wordende gevolg van het ene avontuur in het andere. Met de boot maken ze tochten over zee en door de Biesbosch, opgespoord en achterna gezeten door de Voso’s, het volksleger van nazi sympathisanten. Ondertussen ontmoeten ze wetenschappers die de oorzaak van de ramp aan het onderzoeken zijn. Er blijken enorme planten uit het water omhoog te komen, die alles opslokken en vernietigen. De wetenschappers, waar Ed en zijn vrienden zich bij hebben aangesloten, hebben in de gaten dat de prioriteit ligt in het stoppen van die excessieve plantengroei. Een leuke quote die het SF gedeelte verklaart is deze:

“Hij haalde zijn schouders op. ‘Ik weet het niet. Eén ding staat vast en dat is dat de natuurwetten niet zo onveranderlijk blijken te zijn als we altijd hebben aangenomen.’”

Daarnaast is het boek ook een aanklacht tegen het huidige doorslaan van de technologie.

“We hebben ons wel erg afhankelijk gemaakt van de techniek hè?…Voor de wereld in zijn totaliteit is dit [ de uitschakeling van alle elektriciteit en magnetische velden waardoor de chaos is ontstaan] veeleer een zegening, we waren hard op weg de hele planeet te verwoesten met onze consumptiedrift en de daaruit volgende roofbouw op de natuurlijke hulpbronnen.”

Het fantasy gedeelte van deze futuristische roman blijft redelijk beperkt. De aanleiding van de wereldwijde chaos wordt door de auteur uitgelegd en is fantasy. Maar ook zonder die uitleg blijft er een mooi verhaal overeind staan. Het is spannend, heel beeldend beschreven, met een man in de hoofdrol die van schrijver van actieverhalen zelf langzaamaan verandert in een ware actieheld. Zoals het een echte avonturenroman betaamt, doorstaat de held alle beproevingen en overwint het goede van het kwade. De hoofdpersoon transformeert in zijn reis van sulletje naar echte held. Het happy end is onvermijdelijk en geeft de lezer een voldaan gevoel. Het is een heerlijk boek zoals er tegenwoordig niet zo veel meer gemaakt worden. Hulde voor de auteur en diens nieuwe uitgever, Iceberg books, om dit heerlijke verhaal te schrijven en uit te geven. 4 sterren

Roelant
Boekencast

Genre: futuristische avonturenroman
Uitgever: Iceberg books
Aantal pagina’s: 668
Uitvoering: paperback
Uitgifte: 2e herziene druk 2024
ISBN: 9789083438283

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Iceberg Books in ruil voor deze eerlijke recensie.

Share

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review