Inge Sierens studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent. Ze werkte als producer bij VRT mee aan een aantal iconische programma’s als Huis van Wantrouwen, Schalkse ruiters, De Mol, Via Vanoudenhoven en De laatste show. Stuk voor stuk kijkcijferkanonnen in Vlaanderen. In 2020 debuteerde ze als auteur met haar roman Blauw dat wemelt. Suzannes oorlog is haar 2e boek.
De cover van Suzannes oorlog is fel rood en oranje gekleurd. Op de achtergrond zie je 2 rode schimmen. De titel is in grote, witte, sierlijke letters in het midden van de cover geplaatst. Er wordt niets weggegeven over de inhoud van het verhaal.
Waarover gaat Suzannes oorlog?
Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Gentse Carlo en Suzanne Van Meurs, broer en zus. Carlo – lid van de Volksjeugd, de communistische partij en bij uitbreiding het Onafhankelijkheidsfonds – werd in 1943 als Nacht-und-Nebel veroordeelde geëxecuteerd door de nazi’s. Het enige dat Suzanne nog van hem rest zijn 6 met potlood geschreven brieven van hem.
Veertig jaar later, na een moeilijk echtscheiding, komt Suzanne in contact met de toenmalige verloofde van Carlo, Reine. Kunnen ze samen de waarheid over zijn verzetsdaden, gevangenschap en executie ontrafelen? En kan Suzanne hierdoor eindelijk ook haar eigen demonen onder ogen komen? Suzannes oorlog, een historische roman, is deels gebaseerd op feiten en deels fictief.
De auteur vertelt het verhaal vanuit het hoofdpersonage, Suzanne, in het ik-perspectief. Het lettertype is klein, korte en langere hoofdstukken wisselen elkaar af. Het boek eindigt met een interessante en verhelderende nabeschouwing, een dankwoord en een bronnenlijst. Vooraan in het boek vind je een foto van een brief van Carlo, achteraan een foto van Carlo zelf. Suzannes oorlog speelt zich af in 1980, een kleine 40 jaar na de executie van Carlo.
Inge Sierens hanteert een vlotte, beeldende schrijfstijl, afwisselend mijmerend en verhalend. Heden en verleden wisselen af in het hoofd van Suzanne. De brieven van Carlo worden cursief weergegeven, de taal in de brieven is in het taalgebruik van de jaren 40.
Inge Sierens neemt je in Suzannes oorlog mee naar oorlogsfeiten uit de Tweede Wereldoorlog, maar dan ingebed in een aangrijpend verhaal waarin feiten en fictie mooi verweven worden. Dit maakt het boek begrijpelijk en toegankelijk, al schuwt ze de rauwe details niet. Suzanne vertelt over het verlies van haar broer. Of beter gezegd, het negeren van dat feit. Niet willen voelen, een muur rond haar gebouwd, alles wat ermee te maken heeft angstvallig uit de buurt houden, wegens te rauw en te pijnlijk. Maar wat als de dag komt dat iemand vraagt naar het verhaal? Als je er mee geconfronteerd wordt? Pijnlijke herinneringen schieten als pop-ups op in haar hoofd. Hoe vaak ze ze ook weg klikt, ze blijven hardnekkig terugkomen.
“Hoe ga je om met een gemis dat te pijnlijk is om in de buurt te komen?”
“Herinneringen komen terug als je ze angstvallig ontloopt.”
Suzannes oorlog speelt zich af in Gent en Parijs. De auteur belicht een kant van de oorlog die niet vaak aan bod komt, namelijk die van het antifascistische verzet. Ze vertelt hoe het was voor de gevangene, maar ook voor degene die achterblijft. Heel interessante perspectieven. Soms worden er heel veel details weergegeven over omgeving, kunstwerken (met een duidelijke voorliefde voor Monet), gebouwen, de technische kant van de oorlog… Indien je niet over de nodige achtergrond beschikt is het soms moeilijk te volgen en wordt het verhaal afgeremd. Voor mij persoonlijk haalde dit toch wel de vaart uit het verhaal.
De rauwheid van de oorlog, de ontberingen waar de gevangenen onder lijden, de wanhoop, het verdriet en de angst zijn tastbaar in de woorden. De auteur vat op een rake manier de ellende van de familie Van Meurs. Niet vanuit de soldaat of de Duitser (zoals zo vaak in films en boeken gebeurt), maar vanuit de gewone mens en de verzetsstrijder. Het verhaal beschrijft het alledaagse leven tijdens de oorlog. De honger, de koude, de pijn, het gemis, de ellende. Met ook een sprankel hoop door brieven, bezoek, opera, cinema, vrienden en familie. Je krijgt een inkijk in het leven van leden van het verzet en ik las nieuwe weetjes en feiten over die tijd.
Suzannes oorlog is een verhaal over moed, opoffering, familie, vriendschap en uitgestelde rouw. Op rouwen staat geen termijn, aan rouwen ontkom je niet. Vroeg of laat haalt het je in en dwingt het je (even) op de knieën. De auteur heeft dit proces prachtig beschreven.
De oorlog sneed een diepe wonde in het leven van veel mensen. Er gebeurden gruwelen die nooit hadden mogen gebeuren en die nooit kunnen en mogen vergeten worden. En toch … de feiten zijn helaas nog steeds pijnlijk actueel. Ik schrijf deze recensie op de dag dat we “80 jaar bevrijding van Auschwitz” herdenken. Hopelijk komt er een dag dat de mensheid hier toch eens lessen uit trekt. Misschien is dit boek een eerste stap? Suzannes oorlog krijgt van mij 3,5 sterren.
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: historische roman
Uitgever: Manteau – Standaard Uitgeverij
ISBN: 9789022341568
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 208
Uitgave: oktober 2024
Met dank aan Manteau – Standaard Uitgeverij voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.