Wereldwijd heeft de kookwedstrijd ‘Masterchef’ al heel wat hobby keukenprins(essen) ontdekt. Na hun ontdekking kreeg hun carrière een ongelooflijke boost. Ze werden kok in sterrenrestaurants en brachten kookboeken uit. Zo verging het ook de Zweeds-Aziatische Filip Poon, nadat hij op achttienjarige leeftijd deelnam aan de Zweedse versie van het programma. In Zweden is hij momenteel razend populair door zijn social media activiteiten.
Met Tasty Asia wil Filip Poon een kookboek uitbrengen die toegankelijk is voor iedereen, ook diegenen die niet zo ervaren zijn in de keuken of met Aziatische gerechten. In het boek staan zo’n 75 Aziatische recepten uit onder andere Japan, Korea, Thailand en Vietnam.
Na een korte inleiding zal Filip Poon eerst wat extra uitleg geven over de Aziatische smaken en specerijen, het keukengerei die men nodig heeft bij het klaarmaken van de specifieke gerechten (bamboemandjes, eetstokjes, vijzels, Chinees hakmes, …) en de basisbenodigdheden (rijstazijn, Chinese zwarte azijn, Mirin, … ). Bij het meeste staat een kleurrijke foto, wat zeker van pas kan komen tijdens je zoektocht in de Aziatische supermarkt.
Het boek zelf is opgedeeld in vier grote delen: voor-en bijgerechten, streetfood, doordeweeks en weekend. Voor mij was dit een beetje vreemde indeling, want bijna alles in Azië is streetfood. Als ik kijk naar de recepten die hij onderverdeelde bij ‘weekend’ dan zie ik onder andere Vietnamese Pho staan en voor mij is dit toch de ultieme streetfood. Ik zie me nog steeds zitten in de straatjes van Hanoi, op de kleine plastie
ken stoeltjes, langs de kant van de weg, met een dampende kom Pho voor mij. Een andere indeling volgens streek (Korea, China, Thailand, …) of soort (noedels, rijst, vlees, vis, …) had misschien logischer geleken. Als je een specifiek recept wil zoeken is het receptenregister achteraan het boek de makkelijkste optie. Hoewel deze er is, ontbreekt wel een ingrediëntenregister, wat altijd eens van pas kan komen.
Filip Poon wil de lezers van Tasty Asia inspireren en aanzetten om kennis te maken met de brede waaier van Aziatische culinaire mogelijkheden. Hij plaatst dan ook bij elk recept een korte inleidende tekst en tussen de hoofdstukken door geeft hij extra uitleg over onder andere wokken, umami, stomen, … . Maar ook het omstreden MSG (smaakversterker)vergeet hij niet. Over dit product blijf ik nog steeds mijn twijfels hebben, zolang niet 100% bewezen is dat het geen kwaad kan.
Dat Filip Poon ondertussen een geroutineerde kok is, merk je aan de recepten. De ingrediëntenlijst is duidelijk en klopt. De stappen om het gerecht te maken worden ook op een heldere manier uitgelegd, zelfs een minder geroutineerde kok kan ermee aan de slag. Sommige gerechten waren mij soms iets te eenvoudig. De Aziatische keuken is zo rijk aan verse kruiden, wat ik hier soms miste. Anderzijds heeft de auteur op deze manier wel een kookboek gecreëerd dat toegankelijk is voor iedereen en hoef je niet heel wat ingrediënten aan te schaffen voor één bepaald gerechtje die je dan later nooit meer zal nodig hebben.
Tasty Asia is een kookboek dat geeft wat het belooft, eenvoudige en snelle Aziatische gerechten voor alledag. Ik heb voor deze recensie onder andere de nasi goreng gemaakt, de Dan dan noodles, yakitori, zoetzuur varkensvlees gebakken rijst, … . Ik had wat meer complexere gerechten verwachten, met meer verse kruiden, daarom blijf ik hangen op 3 sterren.
Silke
Boekencast
Genre: non-fictie, culinair
Uitgever: Becht
ISBN: 9789023017288
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 192
Uitgave: mei 2024
Met dank aan Uitgeverij Becht voor dit recensie-exemplaar in ruil voor deze eerlijke recensie