
Judith Lennox is een Engelse schrijfster. Ze werd geboren in de stad Salisbury, maar bracht het grootste deel van haar jeugd door in een cottage op het Engelse platteland. Op haar achttiende vertrok ze naar de universiteit van Lancaster om Engelse taal- en letterkunde te studeren. Daarna begon ze met schrijven. Judith Lennox staat vooral bekend om haar meeslepende historische romans vol complexe familieverhalen en intrigerende personages. Zomers aan zee is haar achttiende roman die in het Nederlands verschenen is.
De afbeelding op de cover van Zomers aan zee is aantrekkelijk en heeft een mooi kleurenpalet. De vrolijke gele kleur springt direct in het oog en doet me aan de zomer denken. De jonge vrouw staat, mijns inziens, symbool voor de drie hoofdpersonages. Aan de kust staat het huis waar de vrouwen elke zomer samen een weekend doorbrengen. De ondertitel luidt ‘Drie vriendinnen. Drie levens. Een krachtige vriendschap die elke uitdaging aankan.’ Dit wekte mijn nieuwsgierigheid naar de onderlinge band en de belevenissen van de vrouwen.
In Zomers aan zee volgen we de levens van Bea, Marissa en Emma. Ook Tamar, de moeder van Emma, speelt een rol in het verhaal. Bea wordt op zeventienjarige leeftijd verliefd en blijkt al snel zwanger te zijn. Van haar ouders mag ze de jongen niet meer ontmoeten en moet ze haar kind afstaan ter adoptie. Het leven gaat door, maar Bea blijft deze vreselijke periode altijd met zich meedragen.
Marissa zit gevangen in een liefdeloos huwelijk en is slachtoffer van huiselijk geweld. Gelukkig weet ze te ontsnappen en onder een andere naam een carrière in de mode op te bouwen. Ze komt echter niet los van haar traumatische verleden en is altijd op haar hoede.
Emma is stewardess en tijdens één van haar vluchten leert ze Max kennen. Samen stichten ze een gezin. Emma wordt echter volledig opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen en verlangt naar tijd om zichzelf te ontplooien.
Dan ontmoeten de vrouwen elkaar. Ze worden al snel vriendinnen en delen lief en leed. Elke zomer gaan ze een weekend naar Seastone, Emma’s ouderlijk huis aan de ruige kust van Suffolk. Daar hebben ze tijd om te relaxen en rustig met elkaar te praten. Emma’s moeder Tamar staat altijd voor hen klaar. Zelf leeft ze met een hartverscheurend geheim dat voortkomt uit een ontmoeting aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Zal Tamar haar verhaal aan Bea, Marissa en Emma vertellen?
‘… Zij drieën: Bea, Emma en Marissa. Ze denkt aan alles wat ze hebben gedeeld. Ze denkt terug aan hoe haar vriendinnen haar geluk en successen met haar hebben gevierd en haar in haar verdriet hebben getroost. Ze heeft zoveel aan hen te danken…’
Zomers aan zee begint met een pakkende proloog die vragen oproept. Dit zorgt ervoor dat je verder wilt lezen en antwoorden zoekt op je vragen. Daarna volgen we Bea, Marissa en Emma van hun tienerjaren in 1970 tot hun volwassenheid in 2005. Hun dagelijks leven kent de nodige hoogte- en dieptepunten en als lezer word je al snel meegenomen in het verhaal.
De auteur heeft een beeldende schrijfstijl en dit zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de personages. Hierdoor kreeg ik een mooie indruk van de gedachten en gevoelens van de vrouwen en kon ik me makkelijk in hen verplaatsen. Ik vond het hartverwarmend om over hun hechte onderlinge band, hun liefdevolle vriendschap en onvoorwaardelijke steun aan elkaar te lezen. Daarnaast werd ik geraakt door het bijzondere verhaal van Tamar en de vlinderspeld. Ik vond het intrigerend en ontroerend. Mijns inziens is dit gedeelte een eigen boek waard.
Als liefhebber van Engeland heb ik genoten van de uitgebreide beschrijving van het landschap. In gedachten zag ik het huis in Seastone en de prachtige kust voor me. Ik kon me heel goed indenken dat het een veilige haven was voor de vrouwen. Hier konden ze zich even terugtrekken uit het dagelijks leven en op adem komen. Iets waar iedereen af en toe naar verlangt.
Voor de lezer kan de opbouw van het boek soms wel verwarrend zijn. Na de introductie van de personages springt het verhaal regelmatig van de hak op de tak. Dit maakt de leesbaarheid niet altijd makkelijk. Daarnaast gebeurt er lange tijd weinig bijzonders waardoor het middenstuk minder boeiend is. Aan het eind van het boek lijkt de schrijfster echter haast te krijgen. De gebeurtenissen volgen elkaar dan zo snel op dat je het bijna niet bij kunt houden. Wat mij betreft had hier meer balans in mogen zitten.
Ondanks bovenstaand punt vond ik Zomers aan zee het lezen waard. Het was boeiend om deelgenoot te mogen zijn van de levensloop van de vrouwen en de ontwikkeling van hun krachtige vriendschap. De ondertitel op de cover van het boek is zeker passend bij het verhaal. Ik geef deze roman drie sterren.
Sandra
Boekencast
Genre: Historische roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022599136
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 416
Verschijningsdatum: augustus 2023
Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgeverij Boekerij in ruil voor deze eerlijke recensie.